Hirdetés

Firefox 2.0 - Teszteltük az új böngészőt



|

Megjelent a legnépszerűbb alternatív böngésző, a Firefox kettes változata számos újdonsággal.

Hirdetés

Aki megszokta a régebbi Firefox-kinézetet, az ebben sem fog elveszni: minden ugyanott maradt, és ugyanúgy működik. Az alap kezelőfelület egy kicsit modernebb külsőt kapott, a mezők sarkait lekerekítették, és a böngészőfülek hátterei nem egyszínű szürke színűek, hanem halvány színátmenetet kaptak.

Ha már a böngészőfüleknél tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a 2.0-s változatban mindegyik ilyen kis fülecskének saját bezárógombja van, nem kell tehát a képernyő jobb szélére „elegerésznünk” a bezárásukhoz. Amikor sok fület nyitunk meg egyszerre, kis nyilak jelennek meg bal- és jobboldalt, amelyek révén ide-oda görgethetjük őket, sőt a jobb szélen, egy kis lenyíló menüben az összes aktív ablakunk tartalmát láthatjuk – ily módon egyszerűbben váltogathatunk közöttük.

A régi Firefox egyik nagy hiányossága volt, hogy nem tudtuk a korábban bezárt fülek tartalmát gyorsan újra megjeleníteni. Most a főmenü Előzmények pontjában pillanatok alatt elnavigálhatunk a korábban meglátogatott oldalakra, sőt a nemrég bezárt lapok is elérhetők. Lehetőségünk van az összes éppen megnyitott ablak állapotának és tartalmának elmentésére és visszatöltésére, sőt ez utóbbit a program automatikusan fel is ajánlja, ha valami miatt újra kellett indítanunk a böngészőt, vagy a legutolsó alkalommal nem léptünk ki belőle szabályosan.

A Firefox kettes verziójába adathalászat (phishing) elleni védelelmet építettek be. A böngésző automatikusan figyelmezteti a felhasználót, ha olyan oldalra téved, amely szerepel a Firefox adathalász oldalakat nyilvántartó adatbázisában – ez egyébként egy folyamatosan változó lista, amelyet böngészőnk magától frissít. Ha egy oldal gyanús nekünk, a Firefox mégsem figyelmeztetett bennünket, akkor akár mi is jelenthetünk egy kétséges lapot a megfelelő menüpont használatával.

Ugyancsak fejlődtek a böngésző keresési lehetőségei. A beépített keresősávot használva gépelés közben nemcsak az általunk korábban alkalmazott kifejezéseket ajánlja fel az alkalmazás, hanem egy csík alatt az adott keresőmotor által javasoltakat is.

 

firefox2.png

 

Mindenképpen érdemes foglalkozni a kettes változat egyik igen fontos újításával, a beépített helyesírás-ellenőrzővel. Ha ezt telepítjük, akkor a program ezentúl minden webes űrlapba beírt szövegünket ellenőrzi, s ha hibásat talál, akkor azt pirossal aláhúzza, amennyiben pedig erre a jobb gombbal rákattintunk, javaslatokat tesz a hiba kijavítására. Sajnos jelen sorok írásakor a magyar helyesírás-ellenőrzés szinte használhatatlan, csak a ragozatlan szavakat és kifejezéseket ismeri; reméljük, ez később változni fog. Kiemelendő, hogy a helyesírás-ellenőrző modul a Kiterjesztések között kapott helyet, ugyanolyan könnyű telepíteni, eltávolítani és frissítéseket keresni hozzá, mint a többi hasonló hasznos beépülőhöz.

 

firefox3.png

 

 

E beépülők kezelésén is javítottak valamelyest a fejlesztők. Immár külön fül mutatja az éppen telepítés vagy eltávolítás alatt álló beépülőket. Ez utóbbi lehetőséget kínál a Firefox újraindítására, amely után korábban megnyitott oldalaink is visszajönnek. Az egységesítés jegyében a Témák (a Firefox küllemét megváltoztató modulok) szintén bekerültek a kiegészítések mellé egy külön fülre, telepítésük és eltávolításuk pontosan ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos beépülőké.

Az említetteken kívül még számos apró újdonság fedezhető fel a Firefox 2.0-ban, amely elődjéhez hasonlóan nagyszerű böngésző, minden internetezőnek csak ajánlani tudjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.