Hirdetés

Harc a szabad illesztőprogramokért



|

Hirdetés

"Információra van szükségünk arról, hogy pontosan mit is kell csinálniuk a különböző illesztőprogramjaiknak." - mondta Stallman a szerdai beszédében, amelyet a taipei-i National Taiwan University-n tartott meg. "Akkor a GNU szoftverek tervezői nyílt forráskódú rendszerekhez is elérhetővé tehetik azokat." A múlt hónapban két tajvani grafikai lapkagyártó cég átadta néhány driver-ének kódját a nyílt forráskódú közösségnek. A Via Technologies és az XGI Technology leginkább grafikai illesztőprogramokat adott át azzal a céllal, hogy a fejlesztők a szolgáltatók által pillanatnyilag nem támogatott operációs rendszerekre is készíthessenek vezérlő-alkalmazásokat. Stallman elmondása szerint utazásának semmi köze a Via és az XGI bejelentéseihez, azonban halkan megtapsolta erőfeszítéseiket.

"Sajnos még mindig nem tudtam vetni egy pillantást arra, hogy mit is csináltak pontosan." - mondta. Stallman nem árulta el, hogy mely gyártókkal tárgyalt ezidáig, vagy azt, hogy pontosan milyen eredményeket vár a nyolcnapos tajvani utazásától. "Beszéltem cégekkel, de még nem kaptam választ." - válaszolta. A GNU közösség ajánlani fogja azokat a hardvereket, amelyeket az olyan cégek gyártanak, akik közzé teszik a dirver-eikkel kapcsolatos információkat. Néhány vállalati látogatás mellett Stallman több tajvani egyetemen és kutatói központban is elő van jegyezve, ahol előadásokat fog tartani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.