Hirdetés

Hárommillió [freemail] postafiók



|

Nem csak a Gmail bővül; napi négyezer új póstafiók létesül a [freemail] alatt

Hirdetés

Több mint hárommillió postafiókot üzemeltet az egyik legrégebbi magyar elektronikus levelezőrendszer, az [origo] internetes portálhoz kapcsolódó [freemail]. Ez a szám az aktívan használt címeket jelöli, tehát nem tartalmazza azokat a postafiókokat, amelyekbe több mint három hónapja nem lépett be a tulajdonosa – ezek ugyanis automatikusan törlődnek. A hárommillió aktív cím mögött felmérések szerint 1,5 - 1,7 millió felhasználó áll, ami a magyar internetező társadalom jelentős részét alkotja.


A [freemail] népszerűségéről még többet elárul a több milliós napi e-mail-forgalom. A freemailes címmel rendelkezők naponta körülbelül egymillió emailt küldenek, és ötmilliót fogadnak. A bejövő levelek száma nem tartalmazza a rendkívül nagy mennyiségű kéretlen levelet, ami további hétmillió e-mailt jelentene naponta. A tömeges adattovábbítást és –tárolást közel hatvan szervergép végzi, melyekből tizennyolc kizárólag a spamek azonosításával és ártalmatlanításával foglalkozik.


A [freemail] felhasználók száma az elmúlt hónapokban rohamosan növekedett, ami – többek között – az internet elterjedésének is köszönhető. Az első egymillió postafiók öt év alatt jött létre, az újabb egymillió e-mail cím regisztrálására pedig már csak két évre volt szükség. A két- és hárommillió darab postafiók kialakítása között pedig már kevesebb, mint egy év telt el.


Az e-társadalom mércéjével még történelmi időnek számító 1997-ben létrehozott [freemail] célja az volt, hogy mindenkinek lehessen saját e-mail címe, ami akkor még egyáltalán nem volt megszokott. Már a kezdeti időszakban – bármilyen hihetetlennek is tűnik – naponta kétszáz új elektronikus postafiókot hoztak létre. Ez a szám mára napi négyezerre nőtt.

 

Az üzemeltetést a szolgáltatás alapítójától, a Soros Alapítvány kulturális és kommunikációs központjától 1999-ben a Matávnet (később Axelero, majd T-Online Magyarország) vette át, és ma a T-Online Magyarország tulajdonában lévő [origo] szolgáltatásaként működik.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.