Hirdetés

Intel Itanium 2



|

Hirdetés

A korábban bemutatott Itanium (Merced) nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A kétéves csúszással kifejlesztett processzor magas ára ellenére igen szerény teljesítménnyel rendelkezett. A gyenge teljesítmény mellett, elterjedésének a másik oka az volt, hogy a rendszerintegrátorok a tesztelés során hibát fedeztek fel a CPU mikrokódjában és emiatt az erre épülő termékek több hónapot csúsztak.
Az Intel az Itanium családot a high-end szerverpiacra szánja, ezért a processzor tervezésekor számos innovatív megoldást alkalmazott.


A McKinley teljesen 64 bites, EPIC (Explicitly Parallel Instruction Computing) technológiára épül, 221 millió tranzisztorból áll és 128bites 400MHz-es DDR buszt használ. Az Itanium 1-hez képest sokkal több feldolgozó egységet tartalmaz és két betöltő és tároló részt.



Az architektúrális fejlesztések és a megnövelt órajel miatt az Itanium 2 másfélszer gyorsabb elődjénél. A nagy teljesítmény mellett fontos a szoftver oldali támogatás is. A Microsoft közel áll a 64-bites Windows XP kiadásához és számos más szoftvercég is támogatásáról biztosította az Intelt. Az Itanium 2 valószínűleg sokkal sikeresebb lesz a Merced-nél, de a legfőbb kérdés az, hogy mekkora piaci részesedést tud elhódítani a konkurenciától.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.