Hirdetés

Merőleges adatrögzítési eljárás a Seagatetől



|

A világ legnagyobb merevlemezgyártó cége nem csak elkészítette, de hamarosan kereskedelmi forgalomba bocsátja jelenleg rekordernek számító 750 gigabájt kapacitású, merőleges adatrögzítésre képes merevlemezét.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be a Seagate 15000 RPM-es Cheetah merevlemezeiről, amelyek már a merőleges adatrögzítési technológiát használják, azonban ezeket nem kimondottan otthoni felhasználásra szánja a gyártó. A most bejelentett új 7200.10 termékcsalád tagjai azonban hamarosan ott "düböröghetnek" a kapacitásmániások gépében.

A 7200.10 névre keresztelt merevlemez család többféle tárkapacitással kapható majd, 200 gigabájttól egészen 750 gigabájtig. A beépített gyorsítótár a jelenleg forgalomban lévő merevlemezekhez hasonlóan 8 vagy 16 megabájtos lesz, valamint a 7200-as fordulatszám sem változik. A régebbi konfigurációk tulajdonosainak jó hír, hogy az új típusból hagyományos P-ATA csatolófelületetű is kapható majd, ekkor azonban le kell mondaniuk a S-ATA által nyújtott előnyökről, köztük az NCQ-ról is.

Az új merevlemezekben a merőleges adatrögzítési eljárás mellett egy sor olyan újítás mutatkozik be, amely tovább növeli a megbízhatóságot és a sebességet. Egyik ilyen az ADF, aminek segítségével a merevlemez képes egyenletes írási- és olvasási sebességet nyújtani, illetve a Clean Sweep, amely minden indításkor kalibrálja a merevlemezt.

A merőleges adatrögzítési eljárásról

A nevesebb gyártók több éve foglalkoznak a merőleges adatrögzítés problémájával, illetve annak megvalósításával. Mint azt az elnevezés is mutatja, a technológia lényege a merőleges adatrögzítés, tehát az adatbitek a lemezfelületre merőleges irányban helyezkednek el -- szemben a jelenleg használt hosszanti irányú elhelyezkedéssel --, ami nagyobb adatsűrűséget eredményez. A nagyobb adatsűrűség precízebb fejpozícionálást igényel, éppen ezért az író/olvasó fejet közelebb kell helyezni az adattároló réteghez, ami további kihívást jelent a gyártó számára.


Vízszintes adatrögzítés


Merőleges adatrögzíéts

Sajnos mindezek megvalósítása rengeteg kutatást és fejlesztést igényel, valamint rengeteg pénzt és időt emészt fel. Ezen oknál fogva több gyártó is lemondott a merőleges adatrögzítés megvalósításáról. A technológia egyik legnagyobb hátránya, hogy az elérési idők rettentően nagyok a manapság használt merevlemezekéhez képest. Ennek egyik bizonyítéka lehet, hogy a most bemutatott Seagate merevlemezek elérési idejéről hivatalos adatot nem közölt a gyártó.

A hátráltató tényezők ellenére az új eljárás tovább növeli a merevlemezek tárkapacitását, és bizonyos ideig csökkenteni tudja a világ tárterület éhségét.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.