Hirdetés

Törvénnyel tiltanák a trollkodást Arizonában



|

Az internet adta arctalanság sokakat sarkall arra, hogy másokat sértő módon viselkedjenek. Arizonának elege van ebből, de vannak ellenzők is.

Hirdetés

Sajnos az internet minden olyan felületén, ahol a kétirányú kommunikáció biztosítva van, felbukkannak a trollok, mely egy viszonylag új kifejezés azokra az emberekre, akik infantilis, vagy a többséget idegesítő módon viselkednek. Korábban csak azok tartoztak ide, akik trágár, sértő megnyilvánulásokat tettek, de mostanra szélesedett a kör, és bele tartoznak azok a figurák is, akik egyébként értelmesen szólnak, de mondandójuk miatt hidegrázást kap tőlük az adott közösség. Ezek a felhasználók azok, akikből elege lett Arizonának, és egy törvényjavaslat keretein belül próbálnák meg szabályozni az ilyen embereket. A jelenleg a kormányzónál lévő törvény szövegezése szerint "jogellenes minden olyan - elektronikus, vagy digitális eszközön elkövetett -  cselekmény, mely ijesztő, fenyegető, rémisztő, zaklató, bosszantó vagy sértő, továbbá obszcén, erkölcstelen, és fizikai, vagy vagyon elleni fenyegetést tartalmaz."

A törvényjavaslat ellenzőinek azzal van problémájuk, hogy a megfogalmazás túl általános, és tulajdonképpen bármire rá lehet húzni, ha valaki nagyon akarja, ezzel viszont a személyi szabadságjogokat és a szólásszabadságot korlátoznák. Így tehát bármilyen olyan felületen, ahol adott a hozzászólás lehetősége, alkalmas a korlátozásra. A törvén Arizona területére vonatkozik, így itt teljes egészében uralni lehetne az internetet. A támogatók szerint viszont igenis szükség van egy ilyen törvényre, mivel valahogy meg kell akadályozni az interneten tapasztalható zaklatásokat, melyek vagy egyes személyeket, vagy közösségeket érintenek. Tekintettel azonban arra, hogy Arizonában milyen drákói jellegű törvényeket hoznak (akár a bevándorlásra, akár a melegek elleni szabályozásokra gondolunk), szinte biztos, hogy Brewer kormányzó aláírja, ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy ezek nem szoktak hosszú távon érvényben maradni. Amennyiben ezt a törvényt hatályba léptetik, akkor a trollokat akár 25 évre is bevarrhatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.