Hirdetés

Twitterkapmányok profi módra - hogyan hirdessünk hatékonyan?



|

Hogyan lehet hatékonyan kihasználni a Twittert? Bemutatunk pár példát, videóval.

Hirdetés

A nagyobb közösségeket összefogó online oldalak, szolgáltatások virágkorukat élik, elég csak a Facebook-ra, vagy a mostani témát szolgáltató Twtitterre gondolni. Bár ez utóbbi még nem érte el a nyugati országokban tapasztalható felhasználói bázist, azonban a 6 éves születésnapját nemrég ünneplő szolgáltatásról joggal mondhatjuk, hogy gyors ütemben fejlődik, egyre több felhasználót szippant magába egyszerűségével, használhatóságával (jelenleg 140 millió aktív felhasználója van, akik naponta 340 millió tweet-et küldenek el), és ebben nagy szerepe van a magyarországi közösségnek, a Yamm.hu-nak is. Tweet-elni, vagyis csiripelni nem jelent mást, mint 140 karakterben megosztani bármit, ami történik velünk. Láttunk egy jó filmet, fényképeztünk valami fergetegeset? Nosza, tweet-eljük ki, és várjuk a reakciókat. Közösségi kommunikációra is kíválóan használható azáltal, hogy követőink vannak, és követhetünk másokat. Sőt, szerencsés módon a különböző kiadók és nagyobb cégek is felfedezték benne a potenciált. Hazánkban például mindegyik nagy mobilszolgáltató működtet saját Twitter fiókot, ahol nem egyszer foglalkoztak már fogyasztói panaszokkal, kérdésekkel. Remekül alkalmas azonban reklám célokra is az effajta kommunikáció, mostani cikkünkben cégek ezirányú törekvéseit fogjuk kicsit bemutatni.

A hollandiai székhelyű KLM légitársaság büszke lehet twitteres ügyfélszolgálatára, ugyanis az nem kisebb feladatot vállalt, minthogy minden, Twitter-en érkező felhasználói panaszra 1 órán belül reagálnak. Ez még nem minden, néhány felhasználó Youtube-ra feltöltött videó formájában kapott választ, nem mindennapi módon. Emberek sokasága vonul a képernyő elé (vagy mondhatjuk, hogy alá), és a vezényszóra a fejük fölé emelt táblákon található betűk adják a választ. Nagyszerű ötlet, és nagyszerű kivitelezés.

Az egyik törökországi mobilszolgáltató, a Turkcell is rendkívül egyedi módját találta meg a reklámozásnak. Élő twitter versenyt hirdettek, melyben egy telefont lehetett nyerni. Úgy zajlott a dolog, hogy a telefont tartalmazó dobozt töménytelen mennyiségben elárasztották postitekkel. A felhasználók dolga az volt, hogy a postiteken látható feliratokat tweeteljék, a megfelelő hashtag-gel (a téma jelzésére szolgál) ellátva. Így a felhasználók csomagolták ki a telefont, a résztvevők pedig mindeközben értékes nyereményeket kaphattak. A fődíjat – a telefont – az a felhasználó nyerte, aki végén rá tudott venni egy ottani celebet tweet-jének továbbküldésére, vagyis retweet-elésére.

A Powerade sportitalgyártó cég is remekelt ötletével. Latin-Amerikában ugyanis rendkívül sokan használják arra a Twitter-t, hogy ismerőseiknek, követőikenk közvetítsék ezen keresztül mondjuk egy-egy focimeccs kimenetelét. Rájöttek erre az említett cégnél is, és egy futballmeccset megelőzően készítettek egy infografikus felületet, ahol a tweet-ek száma alakította a diagram kinézetét. Főleg a gól, és mondjuk a sárgalap kiosztásának idején érdemes figyelni a grafikon alakulását.

Az egyik legnagyobb autógyártó, a Mercedes sem maradhatott ki a jóból. Különböző, autókategóriáinak megfelelő csapatokat indított, minden csapatot egy-egy ismertebb személy képviselt, és a felhasználókon volt a sor, hogy feltöltsék üzemanyaggal az autókat, és elindulhassanak a versenyen. 4 tweet jelentett a versenyzőknek 1 mérföld megtehető távolságot. A 4 csapat 3 nap alatt 1400 mérföldet tett meg, - melyet akár élőben is lehetett követni - köszönhetően a felhasználóknak és a Mercedes Benz Tweet Race-nek.

A török testvéréhez hasonlóan az angol Orange szolgáltató is indított egy kis kampányt Twitter-en keresztül. A kiválasztott csiripelők barátaiknak, követőiknek küldhettek forró csokit és egy jó meleg sálat, hogy jobban érezzék magukat a nagy hidegben. A szolgáltató emberei természetesen ki is szállítottak a címzett legnagyobb örömére.

A Powerade-hez hasonlóan a Coca-Cola is a futballhoz kapcsolódóan szervezett egy kis akciót. Ugyanis a Copa America focitorna keretében lehetősége nyílt mindenkinek, aki használja a Twittert, hogy lelkesítő üzenetet küldjön csapatának (a megfelelő hashtag-gel ellátottak vehettek csak részt), melyet a Coca-Cola kinyomtattatott kis cetlikre, és szétszórta a stadionban. Körülbelül 2 millió kis, ún. “Papertweetos”-t repítettek ily módon a magasba, rajutk a csapatot bátorító, buzdító üzenetekkel.

A pénzügyekkel foglalkozó vállalatok is egyre többet képviseltetik magukat a Twitter-en, az American Express – mely cég leginkább bankártyáikról és hitelkártyáikról ismert - például olyan kampányt indított, melyben pár egyszerű lépéssel spórolhattak a részt vevők a mindennapi életben, legyen szó akár egy kávé vagy egy sushi vásárlásáról.

Szintén focis témával folytatjuk. A tavalyi év folyamán jelent meg a népszerű FIFA 12 program, ennek alkalmából határoztak úgy, hogy megkötik a világ leghosszabb sálját. Ehhez természetesen a rajongók részvételét kérték mind Facebook-on, mind Twitter-en, akik egyedi üzeneteikkel részt vehettek a játékban, hátrahagyott soraik pedig rákerülnek vagy rákerültek a sálra. A fifa12scarf.com-on meg is lehet tekinteni az eddig elért tweetmennyiséget, azonban arról, hogy készül-e a sál, vagy valaha elkészítik-e, nem találtunk információt.

A Nike felfigyelt arra, hogy az ázsiai fiatal drukkerek nagyon szenvedélyesen szurkolnak csapatuknak. Hogy véleményük még nagyobb hangot kapjon, egy hatalmas kijezőt állítottak fel egy pálya szélén, ahol Facebook-on, vagy a megfelelő twitteres hashtag ellátásával küldhettek üzenetet a rajongók. Egy üzenetre 15 másodperc jut, így könnyen kiszámolható, hogy a valamivel több mint 90 perces játékidő alatt több mint 400 egyedi üzenetet tudnak vagy tudtak megjeleníteni.

A holland filmrendező, Eddie Terstall is kihasználta a Twitter lehetőségeit. Borúsabb idők köszöntöttek rá legutóbbi filmjének készítése közben, így jobb híján a Twitter-t, a Facebook-ot és a kialakult médiafelhajtást használta fel arra, hogy 20 nap alatt összegyűjtse a hiányzó 20.000 eurót, amely sikerült is neki.

Látható, hogy a nagyobb cégek, vagy akár a magánemberek remek ötletei végtelenek, hogy valami hasznosat, jót alkothassanak, és kedvezhessenek a felhasználóknak is. Hazai példa az említett témában sajnos nem nagyon akad, Facebook-on viszont hallottunk már a T-Mobile akciójáról, ahol szintén a regisztráltak dönthették el, mely készülék legyen akciós a következő időszakban. Mindenesetre megfontolandó a vállalatok számára, hogy bizonyos akciókat az említett közösségi csatornákon folytassanak le, hiszen ez a médium sokkal jobban megérinti a felhasználókat, könnyebben részt vesznek benne, mintha csak a boltokban vagy üzletekben találkoznának velük. Egyre erőteljesebb terjedésükkel, még jobban kiépült felhasználóbázisukkal azonban biztosra vesszük, hogy hamarosan pozitív irányban fog változni az említett, hazai helyzet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.