Hirdetés

Elkészült a nano SIM szabvány



|

Az új lapka 40 százalékkal kisebb a micro SIM-nél.

Hirdetés

Pénteken az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) hivatalosan is megerősítette, hogy több hónapnyi belső dráma után végre sikerült véglegesíteniük a 4FF néven is emlegetett nano SIM szabványt. Az elődjei használatára felkészített eszközökkel visszafelé kompatibilis lapka 40 százalékkal kisebb a jelenleg még csak terjedőben lévő micro SIM-nél, konkrétan 12,3 × 8,8 × 0,67 mm méretű.


A hírek szerint az ETSI tagjai lényegében az Apple által javasolt verziót fogadták el, az intézet szavazati joggal rendelkező állománya által a kezdetektől fogva többségi támogatást élvező tervet főként a Nokia-Motorola-RIM tengely ellenezte, ám a publikus érveiket áttekintve (pl.: push-push rögzítési elv erőltetése a tálcás helyett) ennek inkább politikai, mintsem műszaki okai voltak.


Ettől függetlenül az utóbbi hetekben a korábban tárgyalóasztalhoz szinte leülni sem akaró felek álláspontjai nagyon sokat közeledtek egymáshoz, a bennfentesek szerint mostanra minden lényegi kérdésben sikerült konszenzusra jutniuk.


Az almás cég állítása szerint ugyan több olyan szabadalmat is birtokolnak, amelyek felhasználása szükséges a készülékek nano SIM foglalatokkal történő ellátáshoz, ám ezekért nem fognak licencdíjat kérni egyetlen gyártótól sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.