Hirdetés

LG G3 teszt - A mezőny elejére ugrottak|

A G3 az LG eddigi legjobb készüléke, amellyel a dél-koreai gyártó végre valóban méltó kihívójává vált a HTC-nek és a Samsungnak.

Hirdetés

Az LG május végén mutatta be legújabb flagship telefonját, az LG G3-at. Az érdekes újdonságokat – mint a hátlapi gombok, a Slide Aside vagy a Knock-On funkció – felvonultató, bivalyerős G2 utódjától sokan azt várták, hogy végre valódi versenytársa lesz az androidos piacot uraló Samsung és a szépen megtervezett high-end készülékeiről ismert HTC csúcskészülékeinek.

Hirdetés

A kezdeti forgalmazási adatok biztatóak. Az LG legújabb telefonját viszik, mint a cukrot, a debütálását követő napokban háromszor annyi fogyott belőle, mint a rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtó, pár hónapja általunk is alaposan körüludvarolt Samsung Galaxy S5-ből.

Nem véletlenül. Az G3 formaterve sokkal jobban sikerült, mint az S5-é, ráadásul igazi high-tech extrákkal is telerakták: mint a QHD-kijelző vagy a lézeres autófókusszal ellátott kamera. Arról nem is beszélve, hogy a mérnökök a tavalyi modell néhány fájdalmas fogyatékosságát is orvosolták: a levehető előlap alatt cserélhető akkumulátor bújik meg, a termetes háttértár szabványos memóriakártyával tovább bővíthető, és az Android 4.4 KitKatre épülő felhasználói felület is szebb, átláthatóbb, jobb lett.

Az LG G3 formaterve sokkal jobban sikerült, mint a Samsung Galaxy S5-é

A külföldi tesztírók többsége szuperlatívuszokban nyilatkozott az új készülékről. A múlt héten mi is kipróbálhattuk; lássuk, beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket.

Ott nyúltak hozzá, ahol kellett

Az LG G3 elődjéhez hasonlóan lekerekített sarkú, kellemes fogású házat kapott, és maradtak a G2-nél, illetve a G Flexnél is használt hátlapi gombok is. Ráadásul a csúnya műanyagot szép, vékony fémfilmmel bevont borításra cserélték, ami kimondottan prémium hatást kelt. Persze, nem egy HTC One M8 vagy iPhone 5S, de a konkurens Samsungnak azért nem ártana átgondolnia a formatervezési stratégiáját – annál is inkább, mivel a Galaxy-sorozat designja miatt számos kritika érte őket.

A G3 13 megapixeles elsődleges kameraszenzora a hátlapon, a függőleges gombsor felett kapott helyet, bal oldalán a lézeres fókuszkereső, jobbján pedig a dupla LED-villanó csücsül. Az előlapon hiába keresnénk a fizikai kezelőszerveket – nincs is rájuk szükség, a szupervékony keretbe foglalt QHD-kijelző alján sorjázó, igény szerint testre szabható virtuális gombok tökéletesen ellátják a feladatukat.

Csak győzzük számolni a pixeleket!

A telefont egészen elképesztő, 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 (!) pixel felbontású IPS LCD kijelzővel szerelték fel. A panel képpontsűrűsége 538 ppi, ami nem csak az az iPhone 5S-ét (326 ppi) és a Samsung Galaxy S5-ét (432 ppi), hanem az új HTC One-ét (534 ppi) is veri.

5,5 hüvelyk, 1440 x 2560 pixel, 538 ppi

Persze, ezek csak számok, puszta öncélú matematika. A valódi kérdés az, hogyan festenek a G3 kijelzőjén megjelenő képek, videók, alkalmazások. A rövid válasz az, hogy elképesztően. A hosszú már kicsit bonyolultabb. A fotók és videók tűélesek és meglepően valósághű hatást keltenek. A színek élénkek, de nem túltelítettek. A feketék tényleg feketék. A betekintési szögek is jók (ha nem is annyira, amennyire egy IPS-paneltől elvárható lenne).

Ha viszont egyszeri gyalogfelhasználóként böngészésre, menük nyitogatására és csukogatására, appok pörgetésére stb. használjuk a telefont, nem igazán tűnik fel, hogy nem egy szimpla HD-panellel szerelt darab van a kezünkben. Azoknak tehát, akik azt várták, hogy az operációs rendszer majd „leugrik a kijelzőről”, csalódniuk kellett. Az ikonok ugyan élesebbek, mint például a Nexus 5 esetében, de ezt csak akkor vesszük észre, ha pixelről pixelre átvizsgáljuk a képernyőt.

Ahogy James Trew, az Engadget szakírója fogalmazott: „Mindent összevetve, a kijelző remek, de olyan hatást kelt, mint egy HD TV 2004-ben. Szuper, ha sikerül megfelelő filmeket találni hozzá, de enélkül egyszerűen csak egy jó tévé.” Idővel nyilván egyre több olyan alkalmazás és tartalom jelenik majd meg a piacon, amely képes kihasználni a QHD-felbontásban rejlő lehetőségeket, de ma még csak kevés ilyet találunk az alkalmazásáruházakban és a médiaszolgáltatók kínálatában.

Egy Android-rajongó kívánságlistája

A G3 hardverezettsége is meggyőző. Mintha egy Android-rajongó karácsonyi kívánságlistáját olvasnánk: négymagos, 2,5 GHz-es napdragon 801-es processzor (ez pörög a Galaxy S5-ben is), Adreno 330-as GPU, 2 vagy 3 GB RAM, 16 vagy 32 GB-os háttértár, amelyet akár 128 GB-os microSD-kártyával is bővíthetünk, 13 megapixeles, lézeres autófókusszal, optikai képstabilizátorral és dupla LED-vakuval támogatott hátlapi és 2,1 megapixeles szelfikamera, Bluetooth 4.0, NFC, IR-blaster, 3000 mAh-os, cserélhető és vezeték nélkül is tölthető aksi meg ami még kell.

A G3 hardveres szempontból is meggyőző

A Qualcomm chipszettje hozza a tőle elvárható teljesítményt: a készülék az AnTuTu tesztjén 30012, a Quadrantén 23458 pontot kapott – nagyjából ugyanannyit, mint a Galaxy S5. Ennek ellenére vannak halvány jelei annak, hogy a QHD-kijelző időnként bizony túlságosan leterheli a processzort: előfordul, hogy a nagyobb erőforrás-igényű appok kicsit kelletlenül, nehézkesen ugranak, és a görgetés sem mindig olyan sima, mint szeretnénk.

A G3 multimédiás szempontból is erős. A QHD-kijelzőnek köszönhetően a képminőségre nem lehet panasz, és a hangminőség is átlagon felüli: az 1,5 wattos hátlapi hangszóró és a telefonhoz járó QuadBeat 2 fülhallgató is remekül szól.

A levehető hátlap alatt  cserélhető akkumulátort találunk

A G3 3000 mAh-os, cserélhető aksit kapott, ami átlagos használat mellett egy feltöltéssel egy-másfél napos üzemidőt biztosít. Sajnos a kijelző nagyon sokat fogyaszt, ezért azoknak, akiknek folyamatosan a kezükben van a telefonjuk, érdemes nagyobb kapacitású akkumulátort vásárolniuk.

A készülék természetesen a 2G, a 3G és az LTE hálózatokat is tudja használni. A hívások hangminősége hibátlan, az adat adok-kapok a dual-band WiFi-n és a 150 Mbps elméleti letöltési sebességet ígérő LTE-n is gyors és zökkenőmentes. Van NFC és Bluetooth 4.0 is.

Tehetséges hobbifotós

Az LG nem a megapixelek számával, hanem a fényképezést segítő extrákkal próbálja megnyerni magának azokat, akik kompakt helyett inkább az okostelefonjukkal kattintgatnak. A 13 megapixeles kamera nemcsak az iparági etalonnak számító Nokia Lumia 1020-énál (41 megapixel), hanem a Samsung Galaxy S5-énél (16 megapixel) is kisebb felbontású. Ad viszont valamit, amit egyik konkurens készülékben sem találhatunk meg: az autófókuszt támogató lézeres távolságmérőt.

A G3-mal rossz fényviszonyok mellett is jó képeket készíthetünk

A rendszer azt méri, mennyi idő telik el egy infravörös fénynyaláb kibocsátása és visszaverődése között: ez alapján számítja ki, milyen messze van a lefényképezni kívánt tárgy a telefontól. A G3 dupla LED-es villanóval is felszerelt kamerájának csupán 276 milliszekundum kell a pontos fókuszáláshoz – így valamivel még az androidos mezőny eddigi csúcstartójánál, a Galaxy S5-nél is gyorsabb. Az LG telefonjával még kedvezőtlen fényviszonyok között is kielégítő minőségű képeket készíthetünk – köszönhetően többek között annak is, hogy a kamera a lézeres „célzóberendezés” mellé optikai képstabilizátort is kapott.

A 2,1 megapixeles előlapi „szelfi-kamerát” – ahogy neve is mutatja –, kifejezetten önarcképek készítésére szánták. Ezt könnyíti meg az az üzemmód is, amely lehetővé teszi, hogy a kezünk ökölbe szorításával indítsuk el az exponálást.

A kevesebb most is több

Az LG legújabb okostelefonjának Android 4.4 KitKatre épülő kezelőfelülete sokkal szebb, átláthatóbb és kezesebb, mint a gyártó korábbi UI-jai. Pozitív változást jelent az is, hogy ezúttal nem zsúfolták tele gyári alkalmazásokkal a készüléket: bizonyos alkalmazások (pl.: a „kreatív jegyzetelést” kínáló Quick Memo, vagy a telefonunkat univerzális távirányítóvá változtató Quick Remote) maradtak, másokat összevontak, megint másokat (pl.: a nehézkesen működő Slide Aside-ot) pedig kivontak a forgalomból.

Az UI szebb, átláthatóbb és kezesebb lett
 

Az LG az alkalmazásválasztás terén jóval nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak, mint korábban. Ha valami egyedire, speciálisra, különlegesre vágyunk, letölthetjük a Play Store-ból vagy a cég saját online áruházából, a Smart World-ből. Amit előtelepítetten kapunk, az viszont remekül szuperál. Egyik kedvencünk a felhasználói szokásainkat könnyen és gyorsan megtanulni képes, átméretezhető és áthelyezhető virtuális billentyűzet, a Smart Keyboard volt, de a hasznos tippeket adó Smart Notice is hasznos megoldás: például figyelmeztet minket, ha több mint fél órája nem viszonoztunk egy nem fogadott hívást, vagy szól, hogy lóg az eső lába, érdemes lenne esernyőt vinnünk magunkkal.

Szintén hasznos újítás a Smart Cleaning, amelynek segítségével a feleslegessé vált fájlokat törölhetjük a memóriából és a Content Lock is, amelynek segítségéve egyenként és mappánként is titkosíthatjuk a tartalmainkat.

Hasznos alkalmazásokat és funkciókat kapunk

A G3 megörökölte a G2-ben bemutatott Knock-On és G Pro 2-ből ismert Knock-Code funkciókat: előbbivel a Nokia-telefonoknál szokásos módon dupla koppintással kelthetjük életre a telefonunkat – utóbbival pedig a készülék feloldásához szükséges SIM-kódot helyettesíthetjük szapora kopogtatással.

A Samsung a pulzusszámlálóval felszerelt Galaxy S5-tel egyértelművé tette, hogy komoly lehetőségeket lát a fitnesztrackerekben. Persze, az LG sem akart lemaradni, ezért kifejlesztette a saját megoldását: az LG Health lépésszámlálót és különféle, az edzéseinkkel, kalóriabevitelünkkel és felhasználásunkkal kapcsolatos funkciókat kínál.

A legjobbak között

A G3 az LG eddigi legjobb telefonja. A QHD-kijelző, a lézeres autófókusszal és optikai képstabilizátorral megtámogatott kamera, a praktikus hátlapi gombok, az újragondolt felhasználói felület, a mutatós dizájn és a versenytársak csúcsmobiljaiénál kedvezőbb ár egytől egyig olyan tényezők, amelyek vonzóvá tehetik a felhasználók számára. A készülék remek felhasználói élményt ígér, amin csak a kelleténél egy leheletnyivel talán gyengébb teljesítmény és a hamar lemerülő akkumulátor ront valamit.

A G3-mal  az LG végre felnőtt legnagyobb versenytársaihoz
 

Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy az LG végre felnőtt legnagyobb versenytársaihoz: hiába a Galaxy S5-öt és a HTC One M8-at is felvonultató, kivételesen erős mezőny, a koreaiak készülékének kétségkívül az idei év androidos toptelefonjai között van a helye. Várható, hogy a cég fejlesztőinek komoly és elhatározott munkáját a piaci is honorálni fogja – ahogy erről az elmúlt hónapok értékesítési statisztikái is tanúskodnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.