Hirdetés

Pannon 3G teszt



|

A Pannon GSM UMTS hálózatát teszteltük: videotelefonáltunk és 3G videókat töltöttünk le.

Hirdetés

A magyar telekommunikációs újságíró az elmúlt években egy 2 karakterből álló "jelképet" várt, hogy végre feltűnjön a térerő kijelzője mellett, ez pedig nem más, mint a 3G, vagy kevésbé ismert nevén az UMTS. A harmadik generációs hálózatok tenderei még a tavalyi év végén lezárásra kerültek, és nem meglepő módón, a T-Mobile, a Pannon GSM és végül a Vodafone is megkapta a megfelelő engedélyeket a rendszer kiépítéséhez. A szolgáltatók hasonló sorrendben, hozzá is fogtak beszállítóik versenyeztetéséhez, amelyben az Ericsson, a Nokia és Siemens bizonyult győztesnek. Hol érhető el Budapesten a szolgáltatás? A Pannon 3G teszthálózata jelenleg főleg a belváros forgalmasabb pontjain érhető el, budapesti barangolásaim során a következő helyeken fedeztem fel UMTS pontokat: Deák Ferenc tér, Erzsébet tér, Széchenyi István tér, Hősök tere, Andrássy út, Oktogon, Jászai Mari tér. Pannon WAP 3G A Pannon GSM WAP oldalán még viszonylag szegényes a 3G tartalom, viszont a wap.pgsm.hu oldal Letöltés / Mobilvideo / Pannon reklámok menüpontjában mindenki rátalálhat a valódi szélessávú tartalmakra. Az ingyenesen letölthető videók megtekintése előtt normál GPRS és EDGE verziót is megtekintettem az adott filmből. Az eredmény nem túl meggyőző, a hang elcsúszik, a kép szemcsés és akadozik. A két változat között különösebb minőségbeli különbséget nem tapasztaltam. A 3G-s videók viszont valóban rendkívül gyorsan töltődnek le a készülékre, és a minőségbeli ugrás pedig óriási: a hang tiszta, a kép éles, csak hüledezik az ember, hogy mire képes a technika. Reményeim szerint a jövőben például egy-két mozielőzetest, vagy rövid zenei klipet is megtekinthetünk mobilunkon.
Videotelefonálás A mindenki által várva várt videotelefonálás egyelőre inkább tűnik egyfajta kuriózumnak (valóban az), mint a mindennapok során kihasználható lehetőségnek. A Nokia 6680 szerencsére már két kamerával lett fölszerelve, így a velünk szemben lévő VGA optikán keresztül történik a kommunikáció. A normál GSM hálózaton is megpróbálkozhatunk a videohívással, mindössze azt az üzenetet fogjuk kapni, hogy a hálózat nem támogatja ezt a szolgáltatást. UMTS állomások közelében viszont könnyedén indíthatunk ilyen irányú beszélgetést. A telefonnal ki kell választanunk, hogy klasszikus hangalapú beszélgetést szeretnénk folytatni, vagy a látni is szeretnénk beszélgető partnerünket. Természetesen nem elhanyagolható tényező, hogy a hívott fél kezében is egy videotelefonálásra alkalmas készüléknek kell lennie, illetve 3G hálózatban kell tartózkodnia. A hívás kezdeményezése után a telefon bal felső sarkában megjelenik a telefonunk által mutatott kép. Érdemes a készüléket kicsit messzebb tartanunk az arcunktól, mert, mint az a mellékelt fotókon is látható, 30 cm-es távolság esetén csak a fél fejünk fog látszani. A hívás indítása után a telefon megvárja a bejövő videojelet, és kezdődhet a kommunikáció. A mozgókép kicsit lassan áll össze, eleinte a hang is akadozik, sőt, néha egy teljes másodpercig lemerevedik a kijelző. Sajnos nem szabad elfelejteni, hogy a hálózat még tesztelés alatt áll, és remélhetőleg a finomhangolás után már zökkenőmentesebb lesz a rendszer. Mivel a szolgáltatást szabad téren próbáltam ki (1745 - VideoCall center), a környező zajok miatt szinte alig hallottam valamit a partner mondandójából. Rögtön a beszélgetés elején jeleztem, hogy ne lepődjön meg, ha a kérdésemre föltett válasz alatt csak a fülemet fogja látni a telefonja kijelzőjén. A kihangosító maximális hangerő mellett is érthetetlennek bizonyult, így igen érdekesen mutatott, hogy egyszer csak "belebeszélek" a képernyőbe, és válasz esetén a fülemhez helyezem a telefont. Az apró mozgásokat egyelőre képtelen követni a kamera, így például a beszélgető partner szájáról nem tudjuk leolvasni az információt. A kamera lencséje igen fényérzékeny, így sokszor csak egy sötét foltot láttam a partner arcából.
Összegzés Összességében elmondható, hogy a Pannon igen sokat tesz az EDGE és a 3G népszerűsítése érdekében, bár kíváncsi lennék, hogy hányan használják ki a lassan két hónapja érvényben lévő ingyenes videotelefonálási lehetőséget. Az UMTS kampány teljes mértékben megkezdődött, valószínűleg ezekkel az akciókkal könnyebb lesz elfogadtatni a felhasználókkal az új lehetőségeket. Sajnos pusztán a hálózat fejlesztése nem lesz elég a 3G széles körű elterjedéséhez, hanem sokkal több készülékre lenne szükség, amely ki is használja a rendszert. Nem beszélve arról, hogy jelenleg kapható 3G képes telefonok - a Pannon esetében a Nokia 6630 és a Nokia 6680 - árai még előfizetéssel is igen drágának tűnhetnek a hétköznapi felhasználó számára. Egészen biztos vagyok benne, hogy a 2006-os év a 3G körül fog forogni a magyar telekommunikációs életben, és remélhetőleg még több fajta és olcsóbb készülékekkel, illetve hasznos, és színvonalas szolgáltatások keretében fogják az operátorok és a gyártók az UMTS-t prezentálni felénk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.