Hirdetés

Sony Ericsson Z520i - megbízható középkategóriás készülék hölgyeknek



|

A Z520i kissé nőies, van benne VGA kamera, Bluetooth és pár bosszantó hiba.

Hirdetés

A csomag tartalmaz egy rendkívül csúnya cserélhető előlapot, amellyel a telefonunkat még jobban testreszabhatjuk. A töltő, az akkumulátor és a készülék ugyan csak megtalálható a dobozban. Kézbe véve Az első szempillantásra fehér és szürke színekben pompázó készülék enyhén iPod érzést sugall, de jóval egyszerűbb anyagokból lett megépítve, illetve az illesztési hézagok sem a kiváló minőséget tükrözik. A Z520i alapvetően könnyű, szinte már annyira, hogy elveszik egy nadrágzsebben. A letisztult és lekerekített formavilág modern megjelenést kölcsönöz a telefonnak, más kérdés, hogy a hurok antenna módfelett csúnya, érhetetlen, hogy a dél koreai gyártókhoz (Samsung, LG) hasonlóan miért nem lehet a GSM vevőt a telefon belsejébe integrálni, mint ahogy miden normális modellben ez a megoldás már megtalálható, a 21. században. A telefont szemből nézve a külső kijelző és a ronda krómkeretekkel felszerelt VGA kamera lencséje található, amely kellően mélyre lett beépítve a készülékbe, így a külső behatásoktól is valamennyire védve van.
A QuickShare és 4x Digital Camera feliratok a marketing részei, érdekes, hogy korábban ilyet nem láttunk a Sony Ericsson-tól - valaki szólhatna a megfelelő embereknek, hogy a felhasználónak nincs szüksége a hasonszőrű parasztvakításokra. Ha tudom, hogy benne van a készülékben akkor minek kell odaírni, ha még nem vásároltam meg, ajkkor meg elég pusztán a reklámokban vagy a szórólapokon feltűntetni. Bár ebben a koncepcióban már biztos benne van a Harvard-on előszeretettel oktatott marketingfogás, miszerint a vásárlás pillanatában dől el, hogy a fogyasztó mely terméket választja, tehát kvázi ott van a kezében a termék, és ha nem tud dönteni, majd a nagybetűs feliratok meggyőzik.
A Sony Ericsson lógó nem sikerült valami szépre, az az érzésem, hogy az a kis zöld micsoda hamarosan le fog onnan esni. A telefon oldala igen egyszerű, bal oldalt az infra port, a hangerőszabályzó és a kamera funkció gombja található, a jobb oldal üres. A készülék hátulján enyhén lötyög a hátlap, könnyen lejár. Itt található a külső hangszóró is. A telefont kinyitva a 65 ezer színű TFT LCD kijelző már ismerős lehet a Sony Ericcsson T630 óta, tehát átlagos felbontás, közepes fényerő, és kissé életlen kép jellemezi. Napfényben még pont olvasható, de legalább a fizikai méretével nincs gond. Szolgáltatások A telefon beérkező hívás esetén körbe-körbe kékesen villog, amit még szabályozni is lehet. Táskában, sötét helyen azonnal megtaláljuk az elveszettnek hitt Sony Ericsson Z520-at, de ez is jól jellemzi, hogy ez nem egy komoly üzleti modell, hanem egy nőies, fiatalos típus.
A már jól ismert ikonos menü ezúttal is jól használható, az ikonok viszont már nem elég kidolgozottak. A belső 15 MB-os memória nem bővíthető, így VGA fotók tárolására még éppen alkalmas a Z520i. A telefon nem tudja alapból a SIM kártyán és a memóriába tárolt telefonszámokat egyszerre megjeleníteni, így a szolgáltatól kapott kis kártyáról föl kell másolnunk az adatokat a készülékre. Létrehozhatunk csoportokat, maximálisan 500 nevet regisztrálhatunk a belső telefonkönyvbe. Egy kontakthoz webcímet, e-mail-t, képet, csengőhangot, fényhatást (!), hangparancsot és még számos információt csatolhatunk. A telefon email kliense támogatja a POP3 és az IMAP4 protokollokat, és egyszerre akár több postafiókot is képes kezelni, csatolmányokat nem tudunk az üzenetekhez adni. A prediktív szövegbevitelt ezúttal is magyar T9 jelenti. A multimédiás üzenetekhez képet, hangot, videót és szöveget is rögzíthetünk.
A beépített játékok sajnos nem használják ki a telefon 3D grafikus motorját, így marad a gyerekes Tetris századik verziója és egy érdekes szerepjáték, amelyet New York belvárosában, szinte térbeli körülmények között játszhatunk. A szervező funkciók ezúttal is kimerülnek a naptár, a jegyzet, az időzítő, a feladatok, a stopper, a számológép és az ébresztő funkciókban. A telefon használata közben a hívott fél gyakran panaszkodott arra, hogy recseg a vonal, illetve én is inkább a néha megjelenő sistergésre lettem figyelmes, miután már egy szót sem értettem a partnerből. Ez valószínűleg csak az átallunk tesztelt készülék hibája. A telefon menürendszere egyébként meglepően stabil és gyors, sőt még néha figyelmeztet is, hogy bizonyos szolgáltatások futnak a háttérben.
Adatkommunikáció A telefon bal oldalán található infra portot ezúttal sem spórolta le a gyártó, így gyors fájlküldéshez továbbra is ezt érdemes használni, mivel rendkívül sok készülék támogatja ezt a megoldást mind a mai napig. A Bluetooth már szinte a T610-es készülék óta alaptartozék a Sony Ericsson középkategóriás telefonjainak tárházában, a Z520i-ban kiválóan működött oda - vissza. Bosszantó hiba, hogy egy elkészített fotó után a küldés opciót választva az MMS funkció ugrik be, és nem dönthetjük, el, hogy milyen csatornán keresztül akarjuk továbbküldeni az adott képet. A GPRS segítségével aránylag gyorsan használhatjuk a WAP böngészőt, amelyre számos lehetőség rejtőzik a menürendszerben is, természetesen új Java alapú játékok és egyéb multimédiás tartalmak letöltésre próbál minket sarkalni a gyártó.
Multimédia A MusicDj még mindig a legkönyebben használható mobilos zeneszerkesztő program, szerencsére mindig fejlesztenek rajta valami apróságot. A dobok, ütemek, gitárok mellett, különféle ritmusokat és dallamokat csalhatunk elő a készülékből, és a szoftver készítői külön lehetőségeket tárnak elénk a refrén és a dal végének megalkotásához.
A beépített VGA kamera a szokásos 640 x 480-as felbontásban képes képet készíteni. A keresőként funkcionáló kijelző meglepően gyorsa követi az előtte zajló eseményeket, például egy Motorola V3-at kenterbe ver ebből a szempontból. Keresőként használhatjuk csukott állapotban a színes külső kijelzőt is. Az elkészült fotók közepes mi9nőségűek, kicsit életlenek, kicsit fakóak. Az optikához nem mellékeltek mobilfényt, így marad a nagymennyiségű természetes fény mellett történő alkotás. A 4x-es digitális zoom, az éjszakai mód, a panoráma kép készítés és a sorozat felvétel létrehozás jelenti a telefon extráit ezen a területen. A kamerához alaphelyzetben nincsen funkció gomb rendelve, de ha a kezdőképernyőn a navigációs gombot jobbra nyomjuk, ahhoz már hozzárendelhetjük a kamera szolgáltatást. A telefon képes videót is rögzíteni, alacsony felbontás és vérszegény kép / kocka teljesítmény mellett. Régi fájdalmam, hogy az elkészített képet csak a galériából lehet infrán, Bluetooth-on vagy e-mailben továbbküldeni, alaphelyzetben az MMS szerkesztő indul el.
A telefon természetesen polifonikus csengőhangokkal szólal meg, viszont MP3 lejátszónak nem alkalmas a kisméretű memória miatt. FM rádió ezúttal nem került a Sony Ericsson Z520i-be. Összegzés Az alapvetően rossz beszélgetési hangminőség és néhány feljebb már említett apróság nem vette el a kedvemet a készüléktől, a teszt ideje alatt megbízhatóan teljesített. Az akkumulátor simán bírta akár 4 napig is a gyűrődést.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.