Hirdetés

Klímatippek: ne költs pénzt feleslegesen!



|

Ülve is izzadsz, és vennél egy klímát, de elvesztél a specifikációk rengetegében? Adunk néhány tippet, melyek segítségével akkor sem nyúlsz mellé, ha eddig egy kő alatt éltél.

Hirdetés

Klímavásárlás során mindenképpen vegyük figyelembe, hogy olyan berendezést kívánunk beszerezni, amit általában nem csupán néhány évre tervezünk, hanem szeretnénk, ha sokáig, és biztonsággal kiszolgálna minket. Éppen ezért célszerű néhány dologgal tisztában lenni, de már írjuk is, miről van szó. 

Hirdetés

Első körben fontos tudni, hogy milyen körülmények között használnánk a klímát, hiszen ha történetesen egy irodakonténerbe szánjuk, akkor ott talán jobb megoldás lehet a mobil kialakítás, míg otthonunkban leginkább a split egységek a megfelelőek, melyeknek a hőleadása beltérben és kültérben két külön egységgel történik. A mobilklímák előnye, hogy nem helyhez kötöttek, egyszerűen fogjuk és visszük, ha ehhez tartja kedvünk. Hátrányuk ellenben, hogy meglehetősen hangosak, és elég sok helyet is foglalnak "padlószinten".

További fontos információ, hogy mekkora, és milyen használati jellegű a hűtendő légköbméter, hiszen nem mindegy, hogy egy folyamatosan benapozott, déli fekvésű, simán csak bevakolt, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező nappaliról, vagy egy északra néző, 20 centis hőszigeteléssel ellátott hálószobáról beszélünk. Általánosságban azonban elmondható, hogy négyzetméterenként 0,1 kW-tal számolhatunk, tehát ha van egy 20 négyzetméteres helyiségünk, akkor 2 kW-os klímára van szükségünk. 

Ezzel a lendülettel el is jutunk az árhoz, és ha valahol, akkor itt különösen igaz, hogy a fizetendő összeg nagysága egyenes arányban van a minőséggel és tartóssággal. Amennyiben egy noname Dzsunka-típus 100 000 forintos modellje hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint valamely ismert gyártó 160 000 forintos darabja, akkor érdemes elgondolkodni, hogy az ismeretlen valószínűleg nem csak azért olcsóbb, mert 12 éves kínai gyerekek rakták össze az alagsorban. Hanem azért is, mert vélhetően messze nem olyan tartós, mint drágább társai, ám viszonylag egyszerűen elkerülhetjük a csalódást, ha olyan terméket veszünk, amire legalább 5 év garanciát ad a gyártó/forgalmazó, de nem ritka a 10 év sem. Vannak persze olyan új és feltörekvő gyártók, amelyeknek érdemes odafigyelni a termékeire, és persze az sem megvetendő, hogy a légkondi-szezon elején kifejezetten jóféle akciókkal is spórolhatunk.

(((Amennyiben nem autodidakta klímaguruk vagyunk, a telepítéshez célszerű valamilyen erre szakosodott céget megkeresni, és nem a magunk okosságából felügyeskedni a falra. Szakikhoz fordulni már csak azért is jobb, mert ők egzakt válaszokat fognak adni az igényeinkre, és általában ki is jönnek felmérni, hogy milyen körülmények között tartunk igényt a hűs légáramra.)))

FRISSÍTÉS! Kaptunk egy fontos kiegészítést, utánanéztünk, és valóban ez a helyzet: a jelenlegi jogszabályok értelmében csak szakember szerelheti fel a klímát, sőt a boltok is már csak akkor adhatják oda, ha van minősített szerelő által aláírt tanusítványunk, hogy ő fogja felszerelni. Köszönjük Szathmári Péternek az észrevételt!

Lehetőség szerint hallgassuk meg a bemutatóteremben a zajszintet, de félő, hogy otthonunk egyértelműen csendesebb közegében úgyis másként fogjuk érzékelni. Több forrás szerint is akkor járunk el helyesen, ha a zajszint 30 dB alatt marad, mert ilyenkor szinte észre sem vesszük, hogy valami dolgozik a környezetünkben. 

Manapság klímavásárlásnál már nem kérdés, hogy inverterest kell venni, hiszen ezek sokkal hatékonyabban, alacsonyabb költségek mellett biztosítják az állandó hőmérsékletet, mint régebbi társaik, melyek folyamatos ki-és bekapcsolással dolgoznak. Az inverteres megoldással a klíma sosem áll le, ugyanakkor ügyesen szabályozza a teljesítményt, folyamatosan optimális közelében tartva azt. Ez a tulajdonság azt is lehetővé teszi, hogy éjszaka, amikor minden elcsendesedik, ne legyen zavaróan hangos, és álmunkban is komfortos hőmérsékletet biztosítson. 

Az már csak hab a tortán, hogy a modern klímák simán megbirkóznak a a levegő szűrésével, tehát ha olyan modellt választunk, ami tudja ezt, akkor pollenektől, baktériumoktól mentes (vagy legalábbis erősen megtisztított) levegőt kapunk, ami főleg akkor jöhet jól, ha egyébként is allergiás típusú élőlények vagyunk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.