Hirdetés

Az Apple okosórája még orvoshoz is elzavar|

Igen, ott tartunk, hogy saját óránk egyszer csak fogja magát, és megmondja, hogy valami nem stimmel, tehát irány a rendelő.

Hirdetés

Azok a szerencsések, akik birtokában vannak az Apple Watch Series 4 egy (vagy több) darabjának, mostantól, ha csak egy kicsit is, de nagyobb biztonságban vannak, mint azok akiknek egy hagyományos számológépes óra szorítja a csuklójukat. 

Hirdetés

A szeptemberben beharangozott órának egyik komoly újdonságaként hozta fel az Apple, hogy tulajdonképpen EKG-ként is funkcionál, így rendszerese időközönként figyeli a szívritmust, és amint valami szokatlant észlel (például nincs, bár ez a legrosszabb eset), rögvest figyelmeztet, illetve szükség esetén értesíti az előre megadott kapcsolatokat. A szívritmus megfigyeléséhez csupán annyit kell tenni, hogy a mutatóujjunkat a kijelzőre helyezzük, és ott is tartjuk 30 másodpercen keresztül, de mindezt az alkalmazás elindítása után. A kapott eredmény, mindamellett, hogy magát a görbét is látjuk, tárolásra kerül az Health alkalmazásban, amennyiben valakinek az a fétise, hogy összehasonlítgatja a különböző mérések eredményeit. 

Ami azonban tényleg érdekes, vagyis a szabálytalan szívritmus észlelése, valójában amolyan passzív módban fut, ami annyit tesz, hogy nincs szükség direkt módon indítani az alkalmazást, hanem kétóránként magától végzi a dolgát. Amennyiben ötször egymás után abnormális értékeket tapasztal, elzavarja a felhasználót az orvoshoz, ám fontos kiemelni, hogy az Apple szerint egyáltalán nem diagnosztikai eszközről van szó, tehát aki azt gondolja, hogy mostantól majd időben értesül az érkező infarktusáról, lehet, hogy utoljára téved az életben. 

További fontos előny, hogy a Series 4 nem csupán EKG-ként érvényesíti magát a karunkon, hanem azt is képes észlelni, ha viselője hirtelen összeesik, de - mint minden technológiai újdonságnak, ennek az órába csomagolt egészségellenőrző-központnak is megvan a maga hátulütője. Jelesül az, hogy bár egyrészt remek dolog, hogy jobban kontroll alatt tarthatjuk szervezetünk hétköznapi viselkedését, sokakban felkeltheti az öndiagnózis iránti kényszert. Márpedig ha valami, akkor a tünetek alapján netről összeszedett okosságok tudnak csak igazán ártani az embernek azzal, hogy aki kikiáltja magát valamilyen kórban szenvedőnek, az megpróbálja magát orvosolni is, de simán lehet, hogy tévesen. Apróság, de jelenleg mindkét újdonság a watchOS 5.1.2 része, de sajnos még csak a tengerentúlon érhetőek el. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.