Internetes csalók ismét a Netflix előfizetők adataira pályáznak



|

Az adathalászat dinamikájának végtelen spiráljában visszatérő elem a legnagyobb streaming szolgáltatóra való hivatkozás.

Hirdetés

Az adathalász, csaló e-mailek nem akarnak továbbra sem kimenni a divatból. Ritkán telik el úgy hét, hogy ne bukkanna fel egy új üzenet, aminek célja, hogy valamilyen ürüggyel rávegye a felhasználót érzékeny adatainak kiadására. Bár régóta keringnek az ilyen típusú e-mailek, sms-ek, mégis vannak, akik nem kapcsolnak a - néha szinte ordító - intő jelek láttán sem.

Mivel az elmúlt években széles körben elterjedt a streaming-platformok használata, nagy találati aránnyal tudják a csalók a szolgáltató nevében írt üzenettel rábírni a felhasználókat a biztonsági kockázatot jelentő cselekvésre. Ezen szolgáltatók közül is a Netflix a leggyakrabban használt, amire való hivatkozással nem egy hasonló eset történt már hazánkban is.

Előfizetők most tömegesen számolnak be egy új e-mail terjedéséről, aminek a tartalma szerint, ha nem végzed el az általuk kért intézkedéseket, elvesztheted az előfizetésedet. Hogy ezt "megakadályozhasd" a banki adataid megerősítését kérik tőled egy maguk által létrehozott felületen.

 

Hirdetés

A magyartalan fordításban szövegezett levél már önmagában figyelmeztető jelként kellene, hogy szolgáljon, de ezt talán sokan betudják fordítási hibának. Manapság már nem ritka, hogy meglépve egy fizetős fordító szoftverre való előfizetést, a csalók is szintet lépnek a megtévesztésben, de jelen üzenet esetében erről szó sincs.

Az üzenet végén található "Fizetési Módszer Frissítése" gombra "kell" kattintani az üzenet szerint ahhoz, hogy megakadályozzuk a nem kívánt következményeket. Afelől ne legyen senkinek kétsége, hogy itt a banki adatainkat kéri tőlünk a kiberbűnözők által létrehozott megtévesztő felület.

A fájdalmas bakit elkerülendő, ha már a rossz nyelvhelyességgel megfogalmazott szöveget látva nem szólalt meg bennünk a vészcsengő, érdemes a webcímet alaposan megvizsgálni. Ezek gyakran - ahogy maga a hamis felület is - megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, könnyen lehet, hogy ezt nem vesszük észre. Ezt a levelet például a netfluix.com címről kézbesítik.

Ha szeretnénk kikerülni a hasonló helyzeteket, érdemes a fenti néhány apróságot megvizsgálni. Ha tört magyarsággal íródott üzenet érkezik, egy a hivatalostól eltérő címről, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csaló üzenettel van dolgunk. Ha ezeket megvizsgáljuk már rengeteget tettünk az ellen, hogy megtévesztés áldozatává váljunk.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.