Hirdetés

Vigyázat, adathalász e-mail terjed magyar nyelven!



|

Kivételesen nem lóg ki a lóláb a szokásos ordító nyelvhelyességi hibák miatt sem.

Hirdetés

Az interneten garázdálkodó kiberbűnözők nagyobb része vagy pénzt akar velünk átutaltatni egy "afrikai herceg örökségének a felszabadítására", vagy a belépési adatainkat szeretné megkaparintani a különböző online felületekhez. Sok felhasználó van azzal tisztában, hogy ezeknek a többnyire külföldről érkező leveleknek a leggyakoribb ismertetőjegye az, hogy nem sokat adnak a látszatra, és általában a Google Translate-tel fordíttatják le a szöveget.

Bizonyára van még, aki ezeknek bedől, máskülönben nem erőlködnének vele, de az ilyen igénytelenségek eleve kizárják a megtévesztethetők köréből a kicsit is szemfülesebbeket. De mi a helyzet abban az esetben, ha a csaló veszi a fáradságot és egy jobb szoftverrel vagy egy, a célnyelvet jól beszélő emberrel készíttet egy olyan fordítást, ami már sokkal alkalmasabb a megtévesztésre? Úgy tűnik, hogy erre is fel kell készülnünk a jövőben. 

Hirdetés

Egy új csaló e-mail terjed a világhálón, mely elsősorban nem a magán fiókokat támadja, hanem a különböző szervezetekét. A levél szerint minden e-mail fiókot át kell tenni az új Outlook Web app 2024 új felületére, amihez minden fióktulajdonosnak igazolnia kell magát. Ehhez a szokott módon egy linket mellékel, amire kattintva "be tudsz lépni az új fiókodba".

Ezután némileg viccesen azt is hozzáteszi, hogy az ellenőrzés a te online biztonságod érdekében történik, mivel annyira elszaporodtak manapság a kéretlen üzenetek. Azoknak pedig, akik nem akarnak hirtelen felindulásból belemenni egy ilyen műveletbe, és esetleg megkérdeznének valami kompetens személyt, belenget egy kis fenyegetést is. A figyelmeztetés szerint, aki nem igazolja magát 24 órán belül, annak felfüggesztik a fiókját.

Aki pedig végigmegy a procedúrán az utasítások szerint, az egész biztosan kiszolgáltatja az érzékeny adatokat egy harmadik, feltehetőleg rossz szándékú félnek. Az nem világos, hogy a csalók mit szeretnének kezdeni egy szervezet munkavállalóinak adataival, de abban biztosak lehetünk, hogy sokféle visszaélésre adnak alkalmat.

A levél tartalma. Forrás: HVG
A levél tartalma. Forrás: HVG

Érdemes az ilyen típusú leveleknél fokozott óvatossággal eljárni. Ha van ismerősöd ugyanazon a platformon, egy hívást megérhet az, hogy ő találkozott-e hasonló üzenettel. Ha pedig a fentiek végrehajtására utasítanak sürgetve a cselekvést, azonnal szólaljon meg benned a vészcsengő!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.