Hirdetés

16 éve debütált a MacBook Pro



|

A nagy sikerű gép első generációját még maga Steve Jobs prezentálta, azt is elárulva, hogy miért hívják pont így a laptopot.

Hirdetés

Habár az Apple réges-rég  az iPhone-okból szerzi a bevételei túlnyomó részét, a teljes tortából jelentős szeletet hasítanak ki a Mac számítógépek is, melyek laptopos kiviteleinek csúcsát már 16 éve a MacBook Pro-széria jelenti.

A manapság már a cupertinóiak saját fejlesztésű M1-chipjeivel szerelt masinák első generációját a vállalat egykori legendás alapító-vezetője, Steve Jobs mutatta be 2006. január 10-én, így a napokban ünnepelhettük a 16. születésnapját.

Hirdetés

A MacBook Próval az Apple elbúcsúztatta az addigi csúcs-laptopjait, a PowerBookokat, ami kockázatos húzás volt, hiszen ezt a nevet még 1991-ben vezették be a piacra, így már jól ismerték a vásárlók. Jobs azzal indokolta a döntést, hogy szerették volna, ha a "Mac" szócska is ott szerepel a termék nevében, de valójában inkább az állt a háttérben, hogy az Apple ekkoriban váltott Intel-chipkre az addig használt PowerPC-ről.

A MacBook Prót ma 13, 14 és 16 hüvelykes kivitelben is választhatják az érdeklődők, Jobs viszont még csak egyetlen modellt prezentált 15,4 hüvelykes méretben, amit néhány hónappal később követett a 17 hüvelykes verzió. A gépek dizájnja nagyban merített a PoweBook G4-ből, az igazi attrakció ezért az odabent dolgozó Intel processzor volt.

A legelső MacBook Pro a következő specifikációkkal hódított:

  • 1.67 GHz Intel Core Duo processzor
  • Beépített iSight kamera
  • 512MB memória
  • 80GB SATA tárhely
  • 4x SuperDrive DVD-író/olvasó
  • ATI Radeon X1600 GPU
  • Airport Extreme & Bluetooth kapcsolat
  • ExpressCard perifériás interfész
  • MagSafe töltőcsatlakozó

Mindezért már akkor is 1999 dollárt kellett fizetni, akinek pedig több is jutott rá, az 2499 dollárért kérhette az 1,83 GHz-es CPU-val, 1GB RAM-mal és 100GB-os tárhellyel szerelt konfigurációt is.

A MacBook Pro hagyományt teremtett abban az értelemben, hogy az Apple azóta minden termékénél Prónak hívja a drágább kivitelt: Mac Pro, iPad Pro, iPhone Pro, AirPods Pro. A gép legfrissebb generációja októberben mutatkozott be, melyet nem csak az új M1 Pro és M1 Max chipekért üdvözölhettek a felhasználók, de a HDMI port, az SDCX kártyaolvasó és a mágneses MagSafe töltőcsatlakozó visszatérése miatt is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.