Hirdetés

3D-nyomtatással reprodukálták a világ legjobb marhahúsát



|

Japán tudósok elképesztő tudományos áttörésről számoltak be.

Hirdetés

Az ínyenceknek bizonyára nem cseng ismeretlenül a wagyu japán kifejezés, amely egy összefoglaló név a 4 helyi húsmarhafajtára (Macuszaka, Kobe, Jonezava, Miszima), vagyis a világ legdrágább és legfinomabb marhahúsaira használatos.

Japán tudósok nemrég bejelentették, hogy egy speciális, 3D-bionyomtatásos eljárás segítségével sikerült olyan marhaszeletet produkálniuk, ami a megtévesztésig hasonlít erre a kulináris különlegességre.

Hirdetés

A nyomtatott hús előállításához két különböző, wagyu tehenekből izolált őssejtet vettek alapul. Az eljárás kezdetén a kinyert sejteket inkubálták, majd rávették őket, hogy olyan sejttípusokká alakuljanak, amik az izom, a zsír és a vérerek előállításához szükségesek.

Ezeket pedig a nyomtatás során úgy halmozták fel, hogy a végeredmény hasonlítson a wagyu jellegzetes, márványozott felületére. A márványozás, vagyis japánul sashi a látható izomközi zsírrétegekre utal, melyek gazdag ízt és egyedi textúrát kölcsönöznek a húsnak.

Éppen a márványozás az, amiért igazán nagyszerű a japán tudósok felfedezése, az eddig látott eljárások ugyanis nem tudták reprodukálni egy nyers steak komplex megjelenését, így a végeredmény inkább a darált húsokra emlékeztetett.

A projekt vezető kutatója, Macuszaki Micsija szerint a technológiával nem csak összetett hússzerkezeteket alkothatnak, de aprólékosan módosíthatják az azokban található zsírt és az izomrostokat is. Az viszont nem derül ki a tudósok publikációjából, hogy mennyibe kerül a mesterséges wagyu előállítása, illetve azt sem próbálták megsaccolni, hogy mikor lehet belőle megvásárolható termék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.