Hirdetés

Ismét azt ígérik, hogy nem lesz bajunk az 5G-től



|

Sokan tartanak az 5G egészségre gyakorolt káros hatásaitól, de most itt van még egy tanulmány, amely szerint nem kell félni.

Hirdetés

Az 5G-től rengetegen tartanak: az újgenerációs hálózatok sok kritikus vélemény szerint komoly egészségügyi kockázatot és veszélyt jelentenek az emberek egészségére. Megjelent azonban egy új tanulmány, amely szerint erre nem található bizonyíték. A képet ugyan árnyalja kissé, hogy az American National Toxicology Program patkánykísérletei az 5G közvetlen hatásainak kitett állatoknál a rák kialakulásának magasabb kockázatát jelzik, Martin Röösli professzor szerint az eredményeket nem lehet az emberekre is kivetíteni. 

Hirdetés

Amerikában és Ázsiában már nagyobb területeken is működnek 5G-s hálózatok, és szép lassan Európában, ezen belül pedig Magyarországon is elkezdik kiépíteni saját megoldásaikat a szolgáltatók. Az előnyök egyértelműek, az új mobilhálózat nem csak gyorsabb a korábbinál, de a késleltetése is jóval kisebb, ezért felturbózhatja az IoT-piacot, az okosvárosokat és autonóm közlekedést, a szoftver-streaminget és a robotikát, meg még egy tonna egyéb területet. Több kutató szerint ugyanakkor az 5G-s hálózatok sugárzása a test szöveteire és a DNS-ünkre is káros, illetve más negatív mellékhatások is adódhatnak. A pontos okokkal senki sincs tisztában, vannak, akik szerint pedig valójában nincs nagyobb kockázata az 5G-nek, mint a jelenlegi hálózatoknak: egyes közlemények szerint legfeljebb ugyanolyan veszélyes az 5G-t használni, mintha egy rendesen működő, becsukott ajtajú mikrohullámú sütő előtt állnánk.

De akkor mi is a helyzet ezzel a bizonyos patkánykísérlettel? Az 5G-t védő szakértők szerint a kísérletben az állatokat jóval nagyobb dózisú sugárzásnak tették ki, mint amit az 5G az emberekre jelent majd, az állatok szervezete pedig amúgy is jóval egyszerűbb, mint a humán test, ráadásul a patkányokban kialakult konkrét ráktípus az emberekre nem jellemző. 

A sugárvédelmi hatóságok hivatalosan egyelőre nem feltételeznek negatív egészségügyi hatásokat, és nem is tudtak ilyesmi kockázatot bizonyítani. Az 5G-t eleinte a ma is használt frekvenciatartományokban használják majd, és arra is hivatkoznak, hogy túl fiatal még ez a technológia ahhoz, hogy ilyen szempontból megítéljék. Tény, hogy ugyanez a pánik volt jellemző az összes mobilhálózati típusra az analógtól az összes digitális lépcsőfokon át, és egyelőre az sem bizonyítható, hogy ezeknek volt bármilyen negatív élettani hatása. Viszont persze a kritikusok azzal érvelnek, hogy az egész mobilkorszak alig van negyedszázados, tehát a hosszabb távú hatásokat még az eddig használt hálózattípusok és készülékek esetén is csak mostanában kezdjük majd észlelni - ha vannak ilyesmik. Globális egészségügyi lutri, vagy biztonságos fejlődés? Jöhet a ti véleményetek a hozzászólások között!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.