Hirdetés

A Gmail ledobta az atombombát a spamekre



|

Jó oka van annak, ha mostanában kevesebb levélszemetet kapsz.

Hirdetés

A levélszemét elleni harc egy örök küzdelem, hiszen valahogy mindig jönnek az újabb és újabb spamek, amelyekről vagy szorgosan leiratkozunk, vagy szűrőket állítunk be, de a lényeg, hogy valamilyen formában folyamatosan munkát adnak annak, aki kényes az e-mail-fiókja tisztaságára, és nem szeretné szabadjára engedni a káoszt.

A világ legnépszerűbb elektronikus levelezőrendszere, a Gmail még tavaly ősszel jelentette be, hogy a szemétcunami feltartóztatása érdekében új szűrési szabályokat vezet be azoknál, akik napi 5000-nél több e-mailt küldenek, időközben pedig csendben életbe is léptek ezek, így meglehet, hogy az utóbbi hetekben már kevesebb kéretlen küldemény landolt a postaládádban, később pedig tovább javulhat az arány.

Habár a Google eredetileg januárra ígérte, a Workspace Admin Help támogatási oldal leírása szerint az új regulák február elsejével léptek hatályba. Ezek alapján az 5000-nél több levelet küldőknek az SPF/DKIM és DMARC szabványok segítségével hitelesíteniük kell az ehhez használt domaineket, elhelyezniük az e-mailekben egy egykattintásos leiratkozásra szolgáló linket, az ilyen kéréseket pedig 2 napon belül teljesíteniük is kell.

Hirdetés

Mindezeken túl a tömeges feladóknak ügyelniük kell arra is, hogy a spamként jelentett leveleik aránya nem haladhatja meg a napi 0,3%-ot. Habár a szigorúbb irányelvek már két hónapja érvényben vannak, a Bleeping Computer a Google-re hivatkozva azt írja, hogy a regulákat be nem tartó feladók csak ettől a hónaptól kapnak hibaüzeneteket a problémás e-mailek egy kis részére, hogy legyen módjuk korrekciókat eszközölni, júniustól viszont teljes gőzzel elkezdődik az új szabályzat alkalmazása.

Magyarán a közeljövőben a keresőóriás lesújt majd azokra, akik eddig elbliccelték az irányelveket, így ha február óta nem is vettél észre változást, könnyen lehet, hogy a nyáron már érezni fogod az intézkedések hatását, a Google szerint ugyanis az új szabályok napi 15 milliárd spamet is blokkolhatnak. Ez egyébként nem a cég egyetlen spam-ellenes intézkedése, mivel decemberben egy mesterséges intelligencián alapuló szűrőt is élesített az üzemeltető, ami akár 38%-kal is csökkentheti a levélszemét mennyiségét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.