Hirdetés

A Google One és a Google Fotók is elveszíti 1-1 funkcióját



|

A magyar ügyfeleket is érinti a szolgáltatások elkaszálása.

Hirdetés

A PCW hasábjain is gyakran kerül szóba a Google Graveyard, avagy a keresőóriás által az évek során elkaszált szolgáltatások gyűjteményére, a vállalat ugyanis annyi mindennel próbálkozik egyszerre, hogy a nagy számok törvénye alapján szinte minden hónapra jut egy bejelentés arról, hogy éppen melyik megoldás búcsúzik ezek közül.

Most rögtön két szolgáltatás is a digitális temetőbe vándorol, amelyek mindegyike érinti a hazai ügyfeleket is.

Hirdetés

A cég a napokban e-mailben értesítette a Google One előfizetőit, hogy még valamikor ebben az évben búcsút fog inteni a 2020-ban útnak indított, titkosított online kapcsolatot biztosító integrált VPN szolgáltatásának. Ezt jelenleg a Google One tagság keretében lehet elérni, mobilos és asztali operációs rendszereken (Windows, macOS) egyaránt.

A 9to5Google érdeklődésére a keresőóriás megerősítette a döntést, azt is elárulva, hogy az emberűek "egyszerűen nem használták" a szolgáltatást, a VPN kivezetése pedig a tervek szerint lehetővé teszi hogy más, nagyobb érdeklődésre számot tartó funkcióra koncentráljanak. A Pixel okostelefonok tulajdonosainak ugyanakkor nem kell lemondaniuk a szolgáltatásról, mivel a 7-es szériától felfelé a továbbra is elérhető lesz a megoldás.

A Google One elkaszálása kapcsán az e-mailben nem szerel konkrét dátum, de a Google Graveyard azt írja, hogy decemberben kerül sor a búcsúra. Érdekesség, hogy a Google-féle VPN-re pont akkor mondták ki a halálos ítéletet, amikor a rivális DuckDuckGo egy előfizetési csomag keretében elindította a saját VPN-szolgáltatását.

Ami pedig a másik megszűnő funkciót illeti: május 15-től kezdve nem lehet majd nyomtatott fotóalbumokat rendelni a Google Fotókon keresztül. Ha eddig kimaradt volna a dolog, ezt Magyarországon 2018 óta kínálta a keresőóriás, jelenleg pedig fotónkénti 59 forintos kezdőártól érhető el, úgyhogy ha szeretnéd kihasználni a lehetőséget, egy hónapig még megteheted.

Mindezen túl a Google nemcsak temet, hanem új ötletekkel is előállt, így a közeljövőben egy sor megoldással bővíti a repertoárját, amelyekről itt írtunk részletesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.