Hirdetés

A Google segítségével változik meg közlekedési lámpák működése Magyarországon is



|

A Google projektje az AI segítségével optimalizálja a közlekedési lámpák működését.

Hirdetés

Ha közlekedtél már személyautóval a fővárosban, egy sor olyan dologgal találkozhattál, amik nagyban befolyásolták az utazás minőségét, hatékonyságát. A közvéleménykutatásokban egyértelműen első helyezett ezekből az ideges, türelmetlen sofőrök jelenléte a forgalomban, de impozáns helyen végzett a közlekedési lámpák nem elég hatékony, esetenként idegőrlő működése.

Ezen hivatott változtatni a Google Green Light nevet viselő projektje, mely más országok nagyvárosai után most Budapesten is segíthet. A mesterséges intelligenciával megtámogatott technológia 2021 óta áll fejlesztés alatt.

Hirdetés

A program úgy működik, hogy a Google Maps által kinyert adatok és algoritmusok segítségével próbálja kiszámolni azt a várakozási időt, amelyre a város egy-egy lámpájánál számíthatunk. Ezen adatok birtokában aztán az AI segítségével igyekeznek optimalizálni a lámpák működését. A BKK keddi bejelentésével Budapest egyike lett annak a tizenkét városnak, ahol a technológia tesztjei folynak. A szándék szerint a rendszer nemcsak az egyes lámpák működését tenné hatékonyabbá, hanem konkrétan zöldfolyosókat hozna létre a közlekedés gördülékennyebbé tétele érdekében.

Első körben a X. kerületi Kőbányai út-Szállás utca kereszteződésében, valamint a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök tere-Dózsa György út lámpás kereszteződésénél teszik próbára a Green Light hatékonyságát. Az érintett közületek keresik a lehetőséget a program kibővítésére, különös tekintettel  a BAH-csomópontra, ahol szeretnék felülvizsgálni a már meglevő lámpa-programot.

A projekt a hatékonyság javítása mellett a kibocsátás csökkentésében is szerepet játszhat, hiszen a forgalomban veszteglő autók nagyságrendekkel több üzemanyagot égetnek el, és a Google most más módon is támogatná a klímavédelmet. Ilyen lehet a jövőben az üzemanyag-hatékonyságot támogató  navigációs rendszer létrehozása.

Az új projekttől függetlenül, már évek óta rendelkezésre áll a fővárosi utazók részére a Google Maps, ami a FUTÁR és a Waze adatainak segítségével kiválasztja a leggyorsabb utazási alternatívát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.