Hirdetés

A Google-nek és az Amazonnak is felelnie kell egy nő öngyilkossága miatt



|

A mentális problémákkal küzdő áldozat az internetről szerzett tanácsokat és mérget az öngyilkosság elkövetéséhez.

Hirdetés

Miközben a legnépszerűbb közösségi oldalak több-kevesebb sikerrel igyekeznek szűrni az öngyilkosság népszerűsítésével és segítésével kapcsolatos posztokat, a nyílt interneten továbbra sem lehetetlen behatóan tájékozódni az ügyben, ami egy 43 éves brit nő halálában is fontos szerepet játszott.

Chloe Macdermott még 2021. májusában követett el öngyilkosságot, a nemrég nyilvánosságra hozott halottkémi jelentés pedig a Google keresőt és az Amazon áruházat is ellenintézkedésekre szólítja fel az eset kapcsán a hasonló tragédiák megakadályozására.

A The Guardian beszámolója szerint a halottkém Paul Rogers, arra jutott, hogy a korábban éveken át mentális problémákkal küzdő Macdermott egy online fórumon kapott tippeket az öngyilkossághoz, és az Amazonon rendelte meg az ahhoz szükséges halálos mérget, ami gond nélkül meg is érkezett az Egyesült Államokból.

Hirdetés

A jelentés szerint a nő két nappal a halála előtt egyezséget kötött két másik személlyel arról, hogy megölik magukat. A mérget végül 2021. május 23-án, éjfél körül juttatta a szervezetébe, melynek következtében a reggeli órákban elhunyt. A halottkém aggasztónak tartja, hogy a Macdermott által látogatott webhely és más hasonló fórumok életkori korlátozások nélkül biztosítanak hozzáférést az öngyilkosságot támogató információkhoz, és a segítő szervezetkhez vezető figyelmeztetéseket sem tüntetnek fel.

"A felhasználók az öngyilkossági módszerek részleteit tartalmazó hozzászólásokat tesznek közzé, anélkül, hogy az üzemeltetők hatékony adminisztrációt végeznének az ilyen káros tartalmak eltávolítására."

- áll Rogers jelentésében, aki szerint a fórumok ezzel bűncselekmény elkövetését segítik elő. A halottkém úgy véli, hogy a Google-nek és az Amazonnak is meglenne a hatalma a hasonló tragédiák megelőzésére, ezért a tech óriásokhoz is eljuttatta a jelentését, akiknek a hivatalos eljárás keretében 56 napjuk van vázolni a tervezett ellenlépéseket és azok ütemezését, vagy ellenkező esetben indokolniuk, hogy miért nem tesznek semmit az ügyben.

Rogers mindazonáltal a határ- és vámellenőrzés felelősségét is felvetette, amiért az Amazonon beszerzett méreg nem akadt fenn a hatóságok hálóján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.