Hirdetés

A magyar űrhajósjelölteket izolációs tesztnek vetették alá, az ISS-en tapasztalható körülményeket is szimulálták



|

Többek között ennek a kísérletnek az eredménye is segít eldönteni, hogy ki lesz a befutó a négy jelölt közül.

Hirdetés

2021-ben a magyar kormány együttműködési megállapodást kötött az Axiom Space-szel. A napjainkig már három sikeres küldetést végrehajtó űripari magáncég a következő, Ax-4 névre keresztelt soron következő missziójára egy magyar asztronautát is magával vinne. A legénység tagjai a tervek szerint 2-3 hetet fognak eltölteni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Az Axiom Space már begyűjtötte a szükséges engedélyeket az amerikai űrügynökségtől, bár a misszió kezdetének időpontját még számos tényező befolyásolhatja. Eredetileg már augusztusban elindult volna a küldetés, de végül leghamarabb októberben kerülhet rá sor, és a 2025-ös végrehajtás sem kizárható.

Ha minden jól megy, ennek az útnak a részeként vehet részt a misszióban Farkas Bertalan és Charles Simonyi után a harmadik magyar származású ember, aki átlépi a sztratoszférát. A most lezajlott teszttel a jelentkezők kaphattak egy kis ízelítőt az ISS-en tapasztalható, mindennaposnak számító körülményekből.

Hirdetés

A négy jelölt közül a legalkalmasabb személy kiválasztását az úgynevezett HUNOR program hivatott eldönteni, melynek egyik záróeleme volt a nemrég befejeződött hatnapos tréning, amit a résztvevők egy mindössze 48 négyzetméteres, konténerekből épített komplexumban töltöttek el.

A kísérlet során történtekről a program Facebook-oldalán számoltak be. Az ilyen jellegű izolációs tréningek fontos részét képezi az asztronauták kiképzésének, hiszen az itt kialakított körülmények hűen tükrözik a várható helyzetet. A felhasznált építmény kialakításában ügyeltek arra, hogy segítségével demonstrálják az ISS-en várható pszichológiai hatást, a külvilágtól való elzártságot.

A jelentkezők a kísérlet hat napján szűkös helyiségekben élték mindennapjaikat, a megszokottnál jóval szerényebb mennyiségben rendelkezésükre álló erőforrások mellett. A mindennapos munkát, tisztálkodást és az étkezéseket is úgy kellett végezniük, ahogy az várhatóan az ISS-en is történni fog.

A projekt a Terrorelhárítási Központ (TEK) és Semmelweis Orvostudományi Egyetem támogatásával jöhetett létre. A résztvevőknek a pici helyen kialakítottak egy közösségi teret az étkezésekre és az edzésekhez, egy hálókörletet, egy hangszigetelt pszichológiai szobát és egy munkaterületet, ahol a tudományos munkát végezhetik az "űrhajósok".

A szimulációban a TEK egy kiképzőtisztje a csoport parancsnokként vett részt. Ő koordinálta a teendőket és tartotta szemmel az aspiránsokat, megfigyelve a pszichológiai és fizikai teljesítményüket, valamint az alvásmegvonás hatásait. Bár az indulás pontos ideje nem ismert, nagy valószínűséggel egy éven belül újabb magyar űrutazóval büszkélkedhetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.