Hirdetés

A Microsoft meggyógyítja a teljesen összezavarodott, neurotikus Binget, új funkciókat is kapunk



|

A redmondiak kihasználják a tesztidőszakot, hogy lenyesegessék a GPT nyelvi modellen alapuló Bing chatbot vadhajtásait.

Hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Microsoft nem teketóriázott sokat, és gyorsított eljárásban lovagolta meg az ősszel berobbant ChatGPT népszerűségét, máris beépítve a sokoldalú chatbot mögött álló technológiát a Bing keresőbe.

Az első tesztelők így már a Google riválisával is folytathatnak szerteágazó beszélgetéseket, a korai tapasztalatok alapján viszont a felokosított Bing még nincs igazán a helyzet magaslatán: az elmúlt napokban azzal vált mémmé a szolgáltatás, hogy bizonyos kérdésekre a mentális összeomlásra emlékeztető válaszokat ad, vagy teljesen elveszti a fonalat, és ugyanazt kezdi ismételgetni.

Hirdetés

Az internetet ellepték a legfurcsább beszélgetések lenyomatai, egy felhasználónak például nem volt hajlandó rákeresni az Avatar vetítéseire, mert a Bing szerint még mindig 2022 van. Amikor a felhasználó ezt cáfolta, ésszerűtlennek és makacsnak nevezte őt a kereső.

A Microsoft most egy blogposztban reagált a dologra, amelyben nemcsak a Bing neurózisa kapcsán adtak tájékoztatást, de néhány új funkció érkezését is bejelentették. Ami a chatbot összezavarhatóságát illeti, a redmondiak szerint ezt alapvetően a beszélgetések hossza idézi elő:

"A hosszú, elhúzódó beszélgetésekben, 15-nél is több kérdés esetén, a Bing elvesztheti a fonalat. [...] ...ilyenkor repetitívvé, és provokálhatóvá válik, hogy olyan választ adjon, ami nem segítőkész, vagy esetleg nem felel meg a Microsoft irányelveinek."

A hivatalos indoklás alapján ez azért van, mert a Bing képes "elfelejteni", hogy mi is volt az eredeti kérdés, ilyenkor pedig teljesen széteshet a beszélgetés. A Microsoft ezt úgy oldja meg, hogy könnyedén újraindíthatóvá teszi a chates keresést a felhasználóknak. Az üzemeltető emellett arra is kitért, hogy a Bing alkalmanként kissé faragatlan hangnemben reagál a felhasználóknak. Ennek oka, hogy az élethűséget üldözve az algoritmus az emberi beszélgetőpartnerének stílusához próbál alkalmazkodni, amit a mérnökök némi extra finomhangolással igyekeznek majd befogadhatóbbá tenni.

Az új funkciókhoz átevezve pedig már kezd körvonalazódni, hogy az első tapasztalatok alapján a Microsoft miként szeretné jobbá tenni az OpenAI GPT nyelvi modellén alapuló chatbotot. A cég az irányt megadva tisztázta, hogy az új Bingre elsősorban nem keresőmotorként, hanem egy olyan eszközként tekint, amely segít jobban megérteni a világot.

A Microsoft ennek jegyében azt ígéri, hogy kiküszöböli a platform egyik gyenge pontját, a naprakész információkra (pl. mérkőzések eredményei) vonatkozó tájékoztatást, ami jelen pillanatban komoly hiányosságokkal küzd. Ennek érdekében négyszer több "alapozó adatot" bocsátanak az algoritmus rendelkezésére, remélhetőleg befoltozva a Bing tudásán tátongó réseket.

A másik fontos módosítás egy csúszka hozzáadása lesz, amellyel a felhasználók manuálisan finomhangolhatják a válaszokat a precizitás és a kreativitás között. Ha ennek segítségével nagyobb szabadságot biztosítunk a chatbotnak, az jobban megvillanthatja a mesterséges intelligenciában rejlő képességeit, de csak azzal a kockázattal, hogy nagyobb eséllyel kapunk téves, vagy értelmetlen választ.

Mindezek mellett pedig teljesen új képességeken is dolgozik a fejlesztőcsapat, melyek közül az e-mailek küldését és a repülőjáratok foglalását emelte ki a Microsoft. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy ezek mikor kerülhetnek be a repertoárba, a blogbejegyzés csak annyit árul el, hogy a "jövőbeli kiadások" valamelyike fogja elhozni őket.

Mindent összegezve a ChatGPT erejével felvértezett Bing még messze van a végleges verziójától, de a feliratkozással hozzáférhető korlátozott teszt éppen azt szolgálja, hogy a nagyközönség már egy sokkal kerekebb terméket kapjon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.