Hirdetés

A NASA lemodellezte, milyen lehet fekete lyukba pottyanni



|

Egy rövidfilmen mutatják be a szerintük legvalószínűbb kimenetelt.

Hirdetés

A fekete lyuk, habár már a 18. században körülírták a jelenség elméletének tudományos hátterét, a mai napig a legnagyobb rejtélyek egyikének számít. A legegyszerűbb megfogalmazás szerint a jelenség a téridőnek azt a tartományát jelenti, ahonnan az erős gravitációs hatás miatt nem tud kijutni a fény.

Egy másik meghatározás szerint egy olyan égitestet jelöl a megnevezés, amelynél a felszínre vonatkoztatott úgynevezett szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebességet. Ez annyiban hibádzik csak, hogy a jelenség eseményhorizontja mögött a fekete lyuknak nincs belső szerkezete, kifelé pedig csak a tömege, a töltése és a perdülete nyilvánul meg.

Számos irodalmi mű és film próbálta már ábrázolni valamilyen módon a dolog természetét, legutóbb például Christopher Nolan Csillagok közöttje. Ezek közül van, amelyik jobban, és van, amelyik kevésbé tudta megfogni a jelenség természetét.

Hirdetés

A NASA most egy új videóban próbálja bemutatni, hogy mi történhet azzal, amit elnyel egy fekete lyuk. Ez persze csak találgatás, hiszen a tudományág legjobbjai sem tudják, pontosan hogy is zajlik a folyamat, ám úgy gondolják, hogy ez a legmodernebb technológiák segítségével elkészített becslés a legvalószínűbb működést tárja fel.

A felvétel két különálló verziót mutat be a jelenség legvalószínűbb háttereiről. Az elsőben egy olyan űrhajós szemszögéből nézhetjük végig a történéseket, aki kis híján, de elkerüli az eseményhorizontot. A második változatban viszont átlépi a kritikus határt az asztronauta, akinek a sorsa onnantól kezdve eldöntetett.

Esetében a kamera 640 millió kilométerre van a fekete lyuktól, ám hiába közelít felé, a tér torzulása miatt soha el nem érheti, és onnan ki sem juthat. Az eseményhorizonton átlépő objektumok csak akkor lennének képesek megmenekülni, ha még a fénynél is gyorsabban mozognának, így ez fizikailag lehetetlen.

Lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi van egy fekete lyuk túlsó oldalán, hiszen minden bevonzott tárgyat darabokra tép, mielőtt azok átlépnék az eseményhorizontot. A jóval nagyobb szupermasszív fekete lyukak esetében van esély arra, hogy a gravitációs vonzásába bekerült dolgok átjussanak a bűvös határon, ám ezután ugyanaz a sors várna rájuk is, mint az első esetben már az eseményhorizont elérése előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.