Hirdetés

Az Amazon újra bemutatott egy csomó okoskütyüt a világ boldogabbik felének



|

Ezek ugyanis a magyar olvasóközönség legnagyobb részéhez még mindig nem fognak eljutni, és arról nem nagyon esett szó, hogy ez mikor változhat meg.

Hirdetés

Az Amazon jó ideje kinőtte az egykori csomagküldőből kivirágzott internetes kereskedelmi óriás szerepköréz is, manapság már tévés és filmes nagyágyúként ugyanúgy jelen van, mint konkrét hardverek és számítástechnikai szolgáltatások fejlesztőjeként. Tegnap esti bemutatója ez utóbbi tevékenységi körre fókuszált, és valóban érkezett egy csomó új eszköz - egyvalami nem változott csak, miszerint a vállalat továbbra is leginkább azokra a piacokra fókuszál, ahol megvan az okoseszközök működéséhez szükséges infrastruktúra, és persze ahol valamelyik olyan világnyelvet beszélik, amelyeket ezek a kütyük megértenek. Szóval a következő összefoglalót leginkább azoknak ajánljuk, akik valamilyen Amazon-kompatibilis országban élnek - ha pedig valaki Budapesten, Mezőtúron vagy Battonyán olvassa mindezt, marad a reménykedés, hogy egyszer majd ezek azt eszközök lelépnek a híroldalakról és eljutnak a magyar boltokba is.

Hirdetés

Hangos segédek tömkelege

Első körben az Echo termékkör különféle frissítései érkeztek. Az Echo ugyebár az az okoshangszóró, amely a szoba közepén csücsül és várja, hogy "Hé, Alexa" felszólítás után megkérdezzük tőle, mennyi az idő, hívjunk egy Ubert, megtudjuk, mikor lesz ma este a sörözés a naptárunk szerint és így tovább. Az Echo Dot egy kifejezetten kicsi és lapos változat, amelynek legújabb generációjától a fentiek közül az első kérdést már nem kell feltennünk, ugyanis a hangszórós oldalsávra került egy digitális óraszámlap is, juhé. 59 dollárért árulják, de az előző Echo Dot is piacon marad.

Ja, ha már elkezdtük az Alexás vonalat, jön egy apró furcsaság. Ezentúl ugyanis, ha azt mondjuk, "Hé, Alexa", ne csodálkozzunk, amikor egy jól megtermett férfiember hangja válaszol. Jó kérdés, hogy ezt szintén Alexaként kell-e megszólítani, mindenesetre érdekes lehet az ilyen beszélgetés. És igen, lesz egy olyan csomag is, amelyben a híres filmszerepekből ismert káromkodások is elhangzanak.

Újabb kiadást kap az alap Echo okoshangszóró is, amely olyasmiket is tud, amit eddig csak a drágább Plus kiadás tudott. Ilyen például a neodínium hangszórók alkalmazása és a több színben elérhető borítás. A harmadik generációs Echo szállítása október 16-án indul, de már előrendelhető 100 dollárért.

Nagyobb testvérként jön az Echo Studio nevű hangszóró, amely olby Atmos és 3D audio támogatást is kap, és képes a szoba karakterisztikája szerint automatikusan változtatni a kiadott hangok irányát, hangerejét és karakterisztikáját. Ez a változat november 7-én érkezik, előrendelni 200 dollárért lehet.

Az okoshangszórók egy ideje már kijelzős formában is megjelentek, ezt a vonalat most az Exho Show képviseli. Az eddigi Show 5 és Show 10 kiadások mellé most 8 hüvelykes kijelzővel szerelt változat sorakozott fel, a november 21-i szállításra 129 dollárért lehet feladni az előrendeléseket. Az Amazon szerint egyébként a Show eszközök már arra is képesek, hogy a kijelzőn megjelenő információkat a kérdéseknek megfelelően ki is mondják, tehát ha például főzés közben egy receptet keresünk, eddig az csak képként bukkant elő, de most már a képfájlról is megfejti a szöveget az Alexa rendszere és felolvassa nekünk, hány csipet só kell a tésztába.

Mostantól újabb töpörítési rekordere is van az Echo családnak, ez az Echo Flex, ami laposelem méretű kis hangszórócska, közvetlenül egy fali áramcsatlakozóba lehet dugni, és ugyanúgy mikrofonnal figyeli, mit kérünk Alexától. 25 dollárért rendelhető, november 14-től szállítják, és ha egy éjszakai fény plusz mozgásérzékelő extrát is szeretnénk bele, akkor 14 dollárral kerül többe.

Vibrátor az ujjadra, mikrofon a szemedre

Valahol az Echo családba tartozik az Echo Loop is, amely tulajdonképpen egy kissé túlméretezett gyűrű. Két mikrofonnal figyeli a parancsainkat, és rezgéssel jelez vissza (tehát a hangjelzésekhez valamilyen más eszközhöz is kapcsolódnia kell). Ezt az apróságot 130 dollárért lehet előrendelni, de egyelőre csak egy meghívásos rendszerben lehet igényelni.

Elsőre kissé furcsa, hogy egy okosszemüveget is kiadott az Amazon, de ez nem úgy okos, ahogy egy Google Glass vagy társai, tehát a lencséken vagy bármilyen más módon nem vetít elénk semmilyen információt. Konkrétan egy olyan szemüvegkeretről van szó, amibe belepattinthatjuk a saját szemüveglencsénket (mármint az optikus fogja ezt megtenni jó pénzért), viszont a keretben is vannak jól elrejtett mikrofonok, amin keresztül szintén Alexát nyaggathatjuk. 180 dollárba kerül, és szintén csak meghívásos programban érhető el egy ideig.

Az okos fülhallgató mostanában kezd divatba jönni, szóval csodálkoztunk is volna, ha az Amazon nem száll rá a dologra. Az Echo Buds vezeték nélküli füles, egyenként is két-két hangszóróval a tiszta hangért, és nagy fókuszt kapott a külső hangok tompítása, ehhez a Bose rendszerét használják. Meglepetés, hogy az Echo Buds nem csak az Alexával, de a Google Asszisztenssel és a Sirivel is kompatibilis. Előrendelős ára 130 dollár, október 30-tól szállítják.

És igen, elérkeztünk odáig, hogy legyen Alexa-kompatibilis okos mikrosütő is: a Smart Oven melegít, főz és légkeveréses sütőként is funkcionál, közben pedig beszélgethetsz rajta Alexával receptekről, meg amiről csak akarsz. Ha pedig megmutatod egy csatlakoztatott eszköznek (például egy telefon kamerájának) az általad megvásárolt étel vonalkódját, az Alexa felismeri, és a mikrosütő javaslatot tesz az elkészítési időre. 250 dollárért a hülyének is megéri, hogy november 14-től okosabban pattogtasd a kukoricát.

A Ring okosotthon sorozatba most egy beltéri mini kamera érkezett, 60 dollárért zsákolható be, és akár elemről is működtethető. Támogatja az Alexa új "Home mode"-ját is, tehát egyetlen parancsra abbahagyja a videók rögzítését. Ha már van otthoni biztonsági megoldásunk, a Ring új riasztója ebbe is beilleszthető, ezt 200 dollárért lehet beszerezni.

Jött úgy mesh Wi-Fi eszköz is, az új Eero nem kapott friss nevet, szimplán "az új Eero" néven emlegetik. Kétsávos wifivel, adaptív tulajdonságokkal érkezik, és természetesen ebből sem maradt ki az Alexa-kompatibilitás, simán megkérhetjük a virtuális asszisztenst szóban is, hogy állítsa le egy bizonyos eszköz felé a vezeték nélküli adatforgalmat, vagy aktiváljon egy vendég-hálózatot. A gyártó szerint maximum 10 perc alatt üzemkész, ha egyet rendelünk, az 100 dollárba kerül, de egy hármas pakkot már 250-ért meg lehet szerezni.

Ja, ha már említettük az új Home mode-ot: az Amazon erősen rágyúrt arra is, minél nagyobb biztonságban érezzük a személyes adatainkat. Alexa például több új parancsot is megért ezzel kapcsolatban, így megtehetjük, hogy a nap végén azt mondjuk neki: "Alexa, törölj mindent, amit ma mondtam".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.