Hirdetés

Amerikának köszönhetően leállította a működését a ZTE



|

Az amerikai döntés következményeként létfenntartó módba kapcsolt a ZTE.

Hirdetés

Néhány héttel azt követően, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy bármit is értékesítsenek a következő 7 évben a ZTE számára, a ZTE kénytelen volt komoly döntést hozni. A vállalat a befektetőknek jelezte, hogy alapvetően létfenntartó módba kapcsolt. Ez azt jelenti, hogy minden számottevő működési tevékenységet leállítottak a ZTE-nél. A cégnek van elegendő készpénze ahhoz, hogy egyelőre életben maradjon. 

Hirdetés

Hogyan került ebbe a helyzetbe a ZTE? Termékeket és szolgáltatásokat értékesített Irán és Észak-Korea számára, amit Amerika azonban megtiltott korábban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium arra kötelezte a ZTE-t, hogy tartsa vissza a bónuszokat, és intézkedjen a vétkesekkel szemben. A ZTE állítólag hazudott az intézkedésekkel kapcsolatban, ezért az amerikai kormány mégis életbe léptette a pénzbüntetésen felül a 7 éves kereskedelmi tiltást. 

A ZTE hivatalos úton igyekszik elérni, hogy az amerikai kormány vonja vissza a tiltást. Addig is a működését alapvetően leállította, a weboldalaival és az online kínálatával együtt. ZTE készülékek helyett az látható, hogy az oldalak frissülnek, még az Alibaba Group Taobao platformján is. A ZTE nem csak a Qualcomm Snapdragon chipjeihez nem férhet többé hozzá, hanem egyéb alkatrészekhez, és nem utolsósorban a nyílt forráskódú Android operációs rendszerrel kapcsolatban ahhoz a lincenchez, amelynek hála telepíthetné a Google Play Szolgáltatásokat az eszközeire. 

Az amerikai kormány a Huawei ellen is vizsgálatot folytat az Iránnal szemben felállított szankciók megszegése miatt. A Huawei a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó, és több szempontból is jobb helyzetben van, mint a ZTE. A Kirin chipeket házon belül fejleszti, ráadásul egy tartaléknak szánt operációs rendszert is fejleszt az Android alternatívájaként, ha beütne a baj. 2012-ben a ZTE-t és a Huaweit is kémkedéssel vádolták az amerikai törvényhozók. Jelenleg sem a ZTE, sem a Huawei nem értékesíthet semmit amerikai katonai bázisok számára, ugyanakkor az amerikai embereknek sem tanácsolja az ottani kormány, hogy megvásárolják a gyártók eszközeit. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.