Hirdetés

Három új iPhone-ért lehet nemsokára sorbaállni



|

Visszatért az arab számokhoz az Apple, az iPhone 11-et mutatták be, valamint izmosabb Pro változatát, kapásból két méretben.

Hirdetés

Sűrű bemutatón van túl az Apple, hiszen a legfrissebb iPhone trió mellett új iPad, okosóra, Apple TV szolgáltatás is előkerült (ezeket egy másik cikkben boncolgatjuk). Tim Cook meg is jegyezte az est legelején, hogy most nem csigatempóban megy majd a műsor, sok bejelentést kell egybezsúfolni. Persze máris megindultak a netes huhogók, hogy Steve Jobs idejében még ez volt a normális és megszokott ügymenet, de ezt most hagyjuk is. Egyébként érdekes színvolt, hogy a céget hosszú idő után idén elhagyó Jony Ive sztárdizájner is megjelent a teremben, aminek persze szintén erős marketingszaga van, hiszen a szakember eleve jelezte annak idején, hogy külsősként fog még együtt dolgozni az Apple-lel, de ezt most azért szépen be is kellett lengetni mindenki előtt vizuálisan ugyebár.

Hirdetés

iPhone 11: a színes kistesó

Tim Cook azzal kezdte a friss almás telefon felvezetését, hogy az iPhone tulajdonosok 99 százaléka elégedett is saját telefonjával. Szóval akkor nekik biztos 99 százalékosan örömhír az is, hogy az iPhone XR valamivel olcsóbb (már ha a 300 ezres kategóriát lehet így nevezni) termékvonalát az iPhone 11 viszi tovább. A kijelző 6,11 hüvelykes és továbbra is LCD, a chip pedig természetesen a legújabb generációs Apple modell, az A13 Bionic, amiről nemes egyszerűséggel annyit mondtak, hogy ez a világ jelenlegi leggyorsabb mobilprocesszora és grafikus vezérlője egybegyúrva.

Hátsó kamerából dupla került a "sima" 11-re, mindkettő 12 megapixeles, egyikük ultraszéles látószögű. Hatalmas technikai újítás nincs, legalábbis friss funkciókat nem villantottak meg: kétszeres optikai zoom, éjszakai mód és mesterséges intelligenciával megtámogatott képmanipuláló szoftver jellemzi, csak persze mindenből eggyel jobb, kifinomultabb, ahogy ezt megszoktuk. Apró kedvesség, hogy ezentúl akár kedvenc macskánk, kutyánk, aranyhörcsögünk és baglyunk mögött is elmoshatjuk a hátteret, mint ahogy eddig az emberi portrék mögött tettük.

iPhone 11 Pro: a háromszemű, kétszer

Az izmosabb nagytesó két méretben érkezik, a kisebbik 5,8 hüvelykes, míg a Pro Max változat 6,5 hüvelykes OLED panelt kapott. Mindkét kijelző 1200 nites fényerőre képes (ez tényleg szép teljesítmény, a legfrissebb androidos csúcsmobilok többsége 500 nit környékénél állt meg, tisztelet a kivételnek), és kontrasztaránya is lenyűgöző, 2 000 000:1.

Processzor szempontjából a nagyok is ugyanazt használják, mint a sima iPhone 11, az A13 Bionic 7 nanométeres technológiával készült, másodpercenként akár 1 billió számítást képes végrehajtani, és mindemellett a korábbiaknaál is jobbra faragták az energiahatékonyságot, tehát a chip működése elvben kevésbé terheli majd a telefonok akkumulátorát. Emellett a kijelző is kevesebbet eszik, ami fontos, hiszen a legtöbb esetben ez sokkal inkább felel a mobilok gyors merüléséért. Egy iPhone 11 Pro állítólag akár öt órával is tovább is tovább bírja, mint a tavalyi nagyobb modellek, és a sima iPhone 11 is négy órával hosszabban működhet egy feltöltéssel, mint közvetlen elődje.

A Pro modellekre már tripla kamera került, itt mindhárom érzékelő 12 megapixeles. Extraként egy Deep Fusion nevű funkciót említettek, amely ráadásul még nem is rögtön lesz a mobilokon, hanem csak valamikor később az ősz folyamán, egy szoftverfrissítés után. Ez egy mesterséges intelligenciával megtámogatott képszelektáló eljárás, amely egyetlen gombnyomásra kilenc felvételt készít, majd a másodperc tört része alatt kielemzi. De itt nem áll meg, tehát nem annyi az eredmény, hogy a legjobbnak gondolt kép lesz a nyerő, hanem a legjobb képrészleteket képpontonként összerakja egyetlen "szuperképpé", ahol elvileg minden éles, senki sem pislog és úgy egyáltalán minden szipiszuper. Kíváncsiak vagyunk minderre a gyakorlatban. Az iOS 13 egyébként is srófol egyet a fotós és videós funkciókon, többek között teljesen új videóvágási lehetőségeket is ad majd anélkül, hogy a felvételeket előtte gépre kellene másolnunk és valami komolyabb szoftveren átfuttatnunk.

Mindhárom új iPhone szeptember 13-án, magyar idő szerint 14 órától rendelhető elő, és szeptember 20-án vehetik át az első rajongók újabb dédelgetett kedvencüket. Az iPhone Pro kisebb változata 399 990 forintos induló áron lesz elérhető Magyarországon, a Pro Max változat 439 999 forintról indul. Ezüstszürke, ezüst, éjzöld és rózsaarany színekben lehet kapkodni értük, 64, 256 és 512 GB tárhely mellett. Az iPhone 11 alapára 289 990 forint és fiatalos színváltozatokban érkezik, a fehér és fekete mellett zöld, sárga, lila és piros burkolatokban pompázik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.