Hirdetés

Asus Zenfone 9 teszt - kigyúrt tenyérbemászó



|

Szokatlanul kicsi, ám a második legerősebb mobil, ami tartogat (jó) néhány meglepetést - és ebbe az árát is beleértjük.

Hirdetés

Ritkán szoktuk az AnTuTu teszt toplistájának nézegetésével kezdeni egy mobil sebességmérését, ám a Zenfone 9 esetében megtettük, és amit ott láttunk, még vad várakozásainkat is felülmúlta - a Zenfone 9 ugyanis a teszt készítésének idején a globális ranglista második helyét foglalta el. Ez a pici, ártatlanul kinéző, zsebbarát minimobil.

Csupán egyetlen készülék előzte meg, az Asus ROG Phone 6 Pro. Ez már önmagában izgalmas, de hogy miért nem teljesen kell neki hinni, azt is megmutatjuk tesztünkben, ahogy azt is, hogy miért lehet egészen könnyen megkedvelni az új Asus mobilt.

Hirdetés

Kicsinyem

Az elmúlt években sorra meglepetést okoztak az Asus telefonok. Az erős és gamer külsejű ROG Phone-ok mellett a Zenfone-széria áthajtható kameraszigetét követően tavaly megérkezett a miniatűr 8-as modell. 2022-ben már csupán egyféle Zenfone látott napvilágot,

az átforgatós kameraszigetet elengedte az Asus.

A Zenfone 9 viszont folytatta a 8-as modell által elkezdett trendet: vagyis kicsi és erős. A Zenfone 9 pár milliméterrel rövidebb és keskenyebb elődjénél, azonban 0,2 mm-rel vastagabb. A hátlap ezúttal kellemes tapintású, nem ujjlenyomatvonzó és jól tapadó műanyag, viszont a kijelzőt ismét Gorilla Glass Victus védi, a keret pedig alumínium.

A szögletes dizájn jól mutat, ráadásul a készülék teljesen por- és vízálló (IP68). Oldalt csak a legszükségesebb gombokat találjuk, ám idén az ujjlenyomatolvasó visszaköltözött a kijelző alól a bekapcsoló gombba. Hátul két körben emelkedik ki a két kamera, méghozzá egészen furcsán: a főkamera kb. 2 mm-re, a széleslátószögű pedig kb. 1 mm-re. Mellettük csak egy LED-es vakut találunk.

A telefon kézben tartva is egészen miniatűrnek hat, de súlyeloszlása kiváló, stabilan tartható akár egykezes használat mellett is. Talán a ki/bekapcsoló gomb kissé feljebb is lehetett volna.

Nem kell félteni

Odabent a ma elérhető legerősebb központi chip dolgozik, a Snapdragon 8+ Gen 1, ami szédítő sebességet biztosít a Zenfone 9 számára és garancia arra is, hogy bizony még 2-3 év múlva is gyors telefonnak legyen tekinthető. Az alap Zenfone 9 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel érkezik, a plafon pedig a 16 GB RAM és 256 GB tárhely. Utóbbinál a memória tekintélyes, a tesztkészülékben is ennyi volt, a tárhely viszont csúcskategóriában csak közepes - egy 512 GB-os modell, vagy akár a mSD-kártya támogatása nem ártott volna.

A kijelzőnél sem a spórolás volt szem előtt: a mindössze 5,9"-os Super AMOLED panel a tavalyi modellben is jól szerepelt, és még ma is megállja a helyét 1100 nites fényerejével, HDR10+ támogatásával és 120 Hz-es frissítésével.

Modern, erős és csúcskategóriás mobilról beszélünk, éppen ezért hatalmas meglepetés, hogy hiába a kis méret, sikerült megoldani a jack csatlakozó elhelyezését, sőt, a sztereó hangszóró sem maradt ki, amely ráadásul egészen szép hangerővel tud megszólalni.

Mindezt egy 4300 mAh-s, tehát a tavalyinál 300 mAh-val nagyobb akkumulátor hajtja (miközben a 169 grammos tömeg nem nőtt), amit 30 wattos PD-gyorstöltéssel tudunk felpumpálni. Ez igen szerény a mai topmobilok mezőnyében, ráadásul legnagyobb bánatunkra a Qi vezeték nélküli töltés is kimaradt.

A kamerarendszer sokat fejlődött az eltelt egy év alatt. A főszenzor 50 MP-es és gimbal optikai képstabilizátort kapott. Ennek eredményeként az esti fotók nehezebben mozdulnak be, a videók pedig bámulatosan stabilak, nem remeg a felvétel még séta, vagy kocogás közben sem. A telefonnal akár 8K-ban is rögzíthetsz, 4K-ban pedig a 120 fps-t is támogatja. A széleslátószögű kamera 12 MP-es és 113 fokban lát, de OIS-t ez már nem kapott, ahogy a makro kamera is lemaradt. A szelfilencse szintén 12 MP-es és képes 4K@30 fps rögzítésre is.

Kellemes és kellemetlen meglepetések

A Zenfone 9 kellemes mobil használat közben is, emellett élmény látni, hogy a kicsi és ártatlannak tűnő telefon minden feladattal pillanatok alatt végez. Az Android 12-re ültetett ZenUI is szuper, egészen minimalista, csupán néhány változtatást eszközöltek az Asusnál. Többek között ilyen a hátlap dupla koppintásának érzékelése, amihez parancsokat párosíthatsz, valamint a bekapcsoló gomb simításának érzékelése, amivel az értesítési sávot tudod lehúzni egyetlen mozdulattal.

A mérési eredmények láttán nem is kétséges, hogy a Zenfone 9 a topligába tartozik, az AnTuTu 1 millió felett teljesített, a GeekBench száguldott és még a játékos teszteken is kimagaslót nyújtott a telefon. Az üzemidőt is megvizsgáltuk, ám itt inkább már csak közepes értéket mértünk, PCMarknál a terhelt telefon 659 percig bírta egy szusszal.

Ez még megfelelő eredmény, ráadásul a 30 wattos gyorstöltés is elfogadható tempóban pumpálja az akkumulátort, azonban a kis méretnek van egy hátulütője, ez pedig a melegedés. A tesztek futtatása közben a Zenfone 9 igencsak átmelegedett, olyannyira, hogy a második és harmadik AnTuTu futtatásnál az eredmény jelentősen, 5-10%-kal csökkent, a készülék lehűlésére pedig 15-20 percet kellett várnunk (igaz, nyári meleg időben). Ez várható volt, nem is döbbentünk le miatta, ám érdemes vele számolni, ahogy azzal is, hogy videózás, sorozatfotózás során is érezhetően melegszik az okostelefon.

Versenyezni jó!

A Zenfone 9 kiváló telefon, mégsem ajánlható mindenkinek. Aki kifejezetten kicsi, ám nagyon gyors és sok mindenre bevethető, jó kamerákkal szerelt mobilt szeretne, ne is keresgéljen tovább, megveheti ezt. Ugyanakkor sokaknak túl kicsi lehet ez a méret, ha pedig éjjel-nappal játszani szeretnél rajta, a melegedéssel és üzemidővel meg fog gyűlni a bajod - ebben az esetben nézz inkább át a ROG-vonalra.

A kijelző, a felszereltség mind pompás, bár az mSD-támogatás és a Qi-töltés hiányzik. A fotós képességek terén kiválóan teljesített a Zenfone 9: a képek élesek, a mobil gyorsan készíti el a végeredményt, ha pedig videóra váltasz, megtapasztalhatod, milyen hatékony is a gimbal-stabilizálás. Ugyanakkor a zoom hiányzik és szoftveres oldalon is van mit javítani. Néhány képnél az utómunka csúnya hibákat vétett, de persze ez frissítéssel orvosolható.

Öröm, hogy már a teszt során is érkezett frissítés a mobilra és később újabbak várhatók. Ez egészen 2 éven keresztül garantált, hogy utána pontosan mi lesz, azt még mi sem tudtuk kideríteni.

Érdemes még a körítésről is szót ejteni. A Zenfone 9 doboza szokatlanul "nagy". A mai trendekkel szembe menve az Asus egy gyári, minőségi tokot ad a telefonhoz, továbbá a gyorstöltési szabványnak megfelelő töltőfejet és kábelt is. Emellett licencelt tokok is elérhetők, amelyek további kényelmi opciókat (kártyatartó, támaszték), vagy extra védelmet nyújtanak.

A Zenfone 9 331 ezer forintos áron kapható hazánkban, ami a különc méretét és nagy erejét tekintve reális ár - de persze ettől még nem süthető rá az "olcsó mobil" plecsni. A kamerarendszer jó, a kijelző szuper, a ZenUI letisztult, nem hiányzik az IP68-minősítés, a sztereó hangszóró és a jack, az üzemidő viszont átlagos, nincsen zoom kamera és nincsen Qi-töltés sem. Kíváncsian figyeljük, hazánkban mekkora sikere lesz a modellnek, illetve azt, hogy az Asus alkalmaz-e a Zenfone 8-nál látott akciós árazást akár már fél éven belül. Ha 250 ezer forint alatt be tudod szerezni, szuper vétel és nem fogod megbánni.

Asus Zenfone 9

Ár: (8/128 GB: 331 400 Ft) 381 400 Ft Ft
Aki kifejezetten kicsi, ám nagyon gyors és sok mindenre bevethető, jó kamerákkal szerelt mobilt szeretne, ne is keresgéljen tovább, megveheti.
  • Snapdragon 8+ Gen 1 SoC
  • 5,9", 1080×2400, Super AMOLED, HDR10+, 120 Hz, 1100 nit
  • 16/256 GB RAM/tárhely
  • 50+12/12 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6E, BT5.2, IP68, jack
  • Android 12, Zen UI
  • 146,5×68,1×9,1 mm, 169 g
  • 4300 mAh akkumulátor, 30 W gyorstöltés
  • 1 070 743 pont AnTuTu
  • 1304/3866 pont GeekBench 5
  • 16 863 pont PCMark
  • 38 625 pont PCMark Storage 2.0
  • 2810 pont 3DMark Wild Life Extreme
  • 659 perc PCMark üzemidő
PRO
  • kompakt
  • nagyon erős
  • jó kijelző, kamerarendszer és hangzás
  • IP68
  • jack
Kontra
  • nincsen Qi-töltés
  • a kamera szoftverére ráfér a frissítés
  • nincs zoom
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7970
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Asus Zenfone 9
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-08-16 18:35:40
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-9
    [gameinfo_tags] => asus, zenfone, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => asus-zenfone-9
    [gameinfo_pro] => kompakt
nagyon erős
jó kijelző, kamerarendszer és hangzás
IP68
jack
    [gameinfo_kontra] => nincsen Qi-töltés
a kamera szoftverére ráfér a frissítés
nincs zoom
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8+ Gen 1 SoC
5,9", 1080×2400, Super AMOLED, HDR10+, 120 Hz, 1100 nit
16/256 GB RAM/tárhely
50+12/12 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6E, BT5.2, IP68, jack
Android 12, Zen UI
146,5×68,1×9,1 mm, 169 g
4300 mAh akkumulátor, 30 W gyorstöltés
1 070 743 pont AnTuTu
1304/3866 pont GeekBench 5
16 863 pont PCMark
38 625 pont PCMark Storage 2.0
2810 pont 3DMark Wild Life Extreme
659 perc PCMark üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => (8/128 GB: 331 400 Ft) 381 400 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Aki kifejezetten kicsi, ám nagyon gyors és sok mindenre bevethető, jó kamerákkal szerelt mobilt szeretne, ne is keresgéljen tovább, megveheti.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-zenfone-9-7970.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kompakt
            [1] => nagyon erős
            [2] => jó kijelző, kamerarendszer és hangzás
            [3] => IP68
            [4] => jack
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen Qi-töltés
            [1] => a kamera szoftverére ráfér a frissítés
            [2] => nincs zoom
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.