Hirdetés

Az androidosokat a jövőben lehallgathatja a saját telefonja



|

A Gemini Nano figyelmeztethet minket a jövőben, ha csalókkal beszélünk.

Hirdetés

Világszerte elterjedőben vannak azok az online csalások, ahol egy telefonhívás keretében próbálják erre szakosodott bűnözők megszerezni tőlünk a banki hozzáférésünket. A módszer ugyan ismert, ám a megtévesztés részletei elképesztően sokat finomodtak az elmúlt évek során. Nem ritka, hogy olyanok is áldozatául esnek egy-egy csalásnak, akik egyébként többé-kevésbé tájékozottak az ilyen eseteket illetően.

A Google most egy innovatív újdonsággal készül felruházni az Androidot használókat, ami sokat segíthet abban, hogy akár teljesen laikusként is felismerhessünk hasonló megtévesztési kísérleteket a technológia segítségével. Az éves fejlesztői konferencián, az I/O-n bemutatott fejlesztést, sok más újdonság mellett villantotta meg a vállalat a múlt héten.

Mivel az elmúlt években megsokszorozódtak a hasonló csalások, online bűncselekmények, kézenfekvővé vált az igény egy olyan technológiai megoldásra, ami a beszélgetés alapján képes kiszűrni azt, ha csalóval van dolgunk.

Hirdetés

A Google Gemini Nano nevű új nyelvi modell a tervek szerint valós időben "hallgatja" végig a hívásinkat, és a problémás beszélgetésekben felismerve az intő jeleket, azonnal értesít minket a rendszer, hogy szerinte megtévesztés alanyai vagyunk éppen. A bank például sosem kér minket az azonosításhoz szükséges, vagy más érzékeny adataink megadására egy telefonbeszélgetés során. Ha a Gemini Nano például ezt érzékeli, azonnal figyelmeztet minket.

Ez első hallásra problémásnak tűnhet, hiszen ez azt jelenti, hogy a Google minden hívásunkat lehallgatja és elemzi. Ez ugyan igaz, azonban mindez nem egy távoli országban telepített AI-adatközpontban fog történni, hanem a telefonunkon, ami hátország híján, offline módon maga végzi el a szükséges elemzést, aminek algoritmusára előre betanítja a keresőóriás.

A Gemini Nano, ami mostantól a Google legkisebb nyelvi modellje, előre megtanult mintázatokat figyel és azonosít az adott beszélgetésben, és annak adatait nem továbbítja semmilyen távoli szerverre. A megjelenés dátumát még nem lehet pontosan tudni, de a bejelentés azt sugallja, hogy ez a közeljövőben várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.