Hirdetés

Az egyik legnagyobb magyar tudós előtt tiszteleg a Google



|

A magyaroknak kedves emblémával jelentkezett a keresőóriás.

Hirdetés

Az elmúlt 24 évben a Google számtalan egyedi logóval tisztelgett már az ilyen-olyan jeles alkalmak előtt, elég csak a közelmúltból katari futball-világbajnoksághoz kiadott meglepetésre, vagy a Jerry Lawson munkásságát ünneplő játékszerkesztőre gondolni.

A keresőóriás legújabb Doodle-je különösen a magyaroknak lehet kedves, a cég ugyanis ezúttal a hazánkban született és tanult Telkes Mária eredményeire emlékezteti a felhasználói millióit.

Hirdetés

Telkes 1900. december 12-én látta meg a napvilágot, ami az ő életében központi szerepet töltött be. A Budapesti Tudományegyetemen diplomázott, 1924-ben doktori fokozatot is szerző fizikus nevéhez ugyanis több olyan világhírű találmány is fűződik, amely a napfénnyel kapcsolatos.

Az Egyesült Államokba már 1924-ben emigrált, majd az egész életét ott leélő Telkes 1939-től a világhírű MIT újonnan megalapított kutatói csapatának tagja lett, ahol egy napenergiával üzemelő víztisztító berendezéssel állt elő. Az USA hadseregének tervezett szerkezet gyógyászati felhasználásra is alkalmas vizet állít elő, vagy akár a tengervízből is képes kivonni a sót, a világégés utolsó éveiben pedig az amerikai katonák felszerelésének részévé tették.

Valamivel később, 1948-ban a Dover Sun House, egy napenergiával fűtött ház öregbítette a tudós hírnevét,  az ötvenes években pedig a Ford Alapítvány megbízásából hozott létre egy napfénnyel működő sütőt, amivel még a gyerekek is süthetnek, s amelyet mezőgazdasági termények szárítására is alkalmassá tett. A szerkezetet napjainkban is előszeretettel használják.

A napenergiával kapcsolatos innovációi miatt Telkest "Napkirálynőnek" (The Sun Queen) is nevezik, pályafutása során pedig számos rangos díjjal tüntették ki, köztük az Amerikai Napenergia Társaság Charles Greely-díjával. A tudós még 90 éves korában is nyújtott be új szabadalmat, Magyarországra viszont csak élete utolsó hónapjaiban, 1995-ben tért vissza.

A Telkes 122. születésnapjára készült, több országban (pl. USA, Egyesült Királyság, Németország, Izland, India) is feltűnő Google Doodle egy rajzolt animáción ábrázolja a fizikusnő legismertebb találmányait, a víztisztítót, a napenergiával működő fűtésrendszert és a sütőt. A Google eddigi egyedi emblémáit ebben a gyűjteményben böngészheted.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.