Hirdetés

Az emberek lelkesen hagyják el az iPhone gyári böngészőjét, mióta az Apple is felhívja a figyelmüket az alternatívákra



|

A Firefox és a Brave szerint érzékelhető a felhasználók számának megugrása az iOS 17.4 megjelenése óta.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2022-ben fogadta el a digitális piacokról szóló jogszabályt (Digital Markets Act, DMA), amely fokozza a piaci versenyt és az átláthatóságot a legnagyobb digitális platformokon, március 6-án pedig lejárt az új regulához való igazodás határideje, így az Apple is kénytelen volt beállni a sorba.

Az ennek szellemében kiadott iOS 17.4-es frissítés óta az iPhone hivatalosan is engedélyezi a független alkalmazásboltokat és az alternatív böngészőmotorokat, az utóbbiak támogatására pedig egy új képernyő is bekerült az operációs rendszerbe, ami felhívja a figyelmet az alapértelmezett böngésző lecserélésének lehetőségére.

Hirdetés

A jelek szerint pedig ez az EU által kikényszerített változtatás óriási segítség lehet a konkurenciának, azóta ugyanis a Firefox és a Brave fejlesztői is a felhasználók számának látványos megugrásáról számoltak be. A The Verge-nek nyilatkozva a Mozilla azt mondta, hogy Németországban több mint 50%-kal, Franciaországban pedig közel 30%-kal nőtt az iPhone-os tábora, a Brave pedig az alábbi grafikonnal illusztrálta, milyen ugrás következett be a platformon jegyzett telepítésekben március 6-án, vagyis az iOS 17.4 megjelenésekor.

A növekedés egyértelműen az új böngészőválasztó-képernyőnek tudható be, magát az alapértelmezett böngészőt ugyanis eddig is le lehetett cserélni az iOS-ben, ám ehhez fejest kellett ugrani a Beállításokba. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy az emberek jó része eddig nem tudott erről a lehetőségről, vagy egyszerűen csak lusta volt végigzongorázni az ide vezető almenüket.

Az persze csak hosszabb távon dől el, hogy a most lelkesen átnyergelő felhasználók kitartanak-e a külső fejlesztőktől származó megoldások mellett, de ennek az esélyeit nagyban növelheti, hogy a DMA értelmében a rivális böngészőknek már nem muszáj az Apple Webkit motorját használniuk, vagyis végre többek lehetnek a Safari átskinezett kiadásánál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.