Hirdetés

Az emberek nem tűrik tovább az egyre drágább okostelefonokat



|

Az elemzők úgy gondolják, hogy a felhasználók nem viselik el a további áremeléseket, és, hogy az iPhone X a magas vételára miatt nem lett siker.

Hirdetés

Egyre több és több elemző gondolja úgy, hogy az iPhone X-ből nem tud majd az Apple annyit eladni, mint eddig bárki remélte. Emiatt a szakértők szerint az éves iPhone-eladások stagnálnak vagy csökkennek majd. A Nomura, a City és a Longbow elemzői mind úgy gondolják, hogy mindennek a fő oka az, hogy egyre drágábbak az iPhone-ok. Sokan már az iPhone 8 Plus vételárát is túlzásnak tartják, az iPhone X a jelek szerint azonban végleg kiverte a biztosítékot. 

Hirdetés

Jeffrey Kvaal, a Nomura elemzője azt mondja, hogy a felhasználók nem tűrik el tovább az áremeléseket. Az okostelefonok piaca vélhetően a vételárak miatt lassult be (többek között), és egyre több jelet érzékelnek arra vonatkozóan, hogy a piac rugalmassága is rohamtempóban romlik. Az Apple 2016-os pénzügyi évében az iPhone-ok átlagára 645 dollár volt, az aktuális pénzügyi évben 742 dollár. A Nomura szerint nem véletlen, hogy a legdrágább iPhone eladásaival van a legnagyobb baj. 

Az elemzőcég korábban úgy vélte, hogy az idei negyedévben 13-18 millió iPhone X talál gazdára - ezt a számot most 8-12 millióra mérsékelték, és az éves iPhone-eladási becsléseken is rontottak. A Wall Street 3 százalékos összesített növekedést várt az idei évtől (iPhone-fronton), de ha az LCD-s iPhone 9 sem tarol, akkor ez inkább stagnálásba fordul. 

A Longbow Research ázsiai forrásai szerint nagy a baj: a csökkenő eladások a teljes évre jellemzőek lesznek. Az iPhone X nem fogyott jól az ünnepek alatt, és az első negyedéves megrendelések mennyisége is kevesebb a vártnál. Az iPhone-ok átlagára csökken majd, méghozzá azért, mert nem viszik az iPhone X-et. 

A tavalyi zászlóshajók közül mind drágább volt az elődjénél, nem ritkán nagy mértékben. Az okostelefonok soha nem voltak ilyen drágák. Sajnos a Google is szakított a kiváló ár-érték aránnyal, a Pixel 2 XL vételára pedig általában az 1000 eurót is meghaladja (még úgy is, hogy a Pixel szériánál állandó apró hibák jönnek elő). 

Mi indokolná az állandó áremeléseket? Ha túllépünk azon, hogy mindenki egyre többet, jobbat és szebben mutató grafikonokat akar, akkor gondolhatunk a prémium anyagokra, a 18:9-es HDR-kijelzőkre és a megnövekedett tárhelyre.

Sajnos ez a kellemetlen trend idén is folytatódik majd, azonban a szakértők tippjei szerint mindez visszafelé sülhet el a nagy gyártók számára. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.