Hirdetés

Az embereknek gőzük sincs, mire való ez az ikon a Chrome böngészőben, így most mennie kell



|

Fontos változás előtt áll a Google Chrome.

Hirdetés

2021-es adatok alapján világszerte 2,65 milliárd ember használja az abszolút piacvezető Google Chrome böngészőt, ám ez nem jelenti, hogy mindenki tisztában is van a működésével. Sőt, a jelek szerint a felhasználók túlnyomó többségének még az az egyszerű kérdés is fejtörést okoz, hogy mire való a keresősáv bal szélén látható lakat ikon.

A Google legalábbis egy 2021-ben elvégzett saját kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy csupán a felhasználók 11%-a tudta pontosan, hogy a szimbólum a biztonságos HTTPS kapcsolat meglétének indikátora, holott a Netscape korai verzióival kezdődően már a 90-es évek óta használják a webböngészők ezt a jelzést.

Hirdetés

A keresőóriás szerint sokan tévesen azt gondolják, hogy a lakat a weboldal tartalmának megbízhatóságát jelzi, ami természetesen nem igaz, és még rendkívül veszélyes is, mivel a netes csalók többsége már HTTPS szabványt használ, ahogy az online portálok 95%-a is. A Google mindezért úgy véli, hogy eljött az ideje a cserének, így a jövőben az alábbi ikont látjuk majd a lakat helyén:

A választás hivatalos indoklása szerint a "tune" szimbólum jobban ellátja majd a feladatát, mivel a lakattal ellentétben nem sugall megbízhatóságot, és a csúszkák ábrázolásával egyértelművé teszi, hogy egy kattintható felületről van szó, amely a webhelybeállításokhoz vezet. A Google ugyanakkor leszögezte, hogy a Chrome továbbra is figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha a hálózati kapcsolat nem biztonságos.

Az új ikon a tervek szerint a szeptemberben érkező Chrome 117-ben fog debütálni, amely más elemeiben is frissíteni készül a böngésző jól ismert kezelőfelületét.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.