Hirdetés

Az EP megszavazta a világ első mesterséges intelligencia használatát szabályozó törvényt



|

Ez az első átfogó AI-szabályozás a világon.

Hirdetés

A héten megszületett az Európai Parlament plenáris ülésén az első mesterséges intelligenciát szabályozó rendelet. A jelenlévő képviselők túlnyomó többsége elfogadta a tagállamokkal előre leegyeztetett normaszöveget. Több, korábban sokak által vitatott kérdést fog szabályozni a dokumentum.

Ilyen például az is, hogy mostantól nem lehet gépi érzelemfelismerő rendszereket használni munkahelyeken és iskolákban. Továbbá tilos lesz azoknak az AI-t használó alkalmazásoknak a használata, amelyek valamilyen alapjogot sértenek érzékeny adatokon alapuló kategorizálással, vagy nyilvános adatbázisokból elérhető információk felhasználásával.

A megjelent rendelet tiltja az állampolgárok pontozáson alapuló kockázati profiljának elkészítését, illetve a társadalmi helyzetükből való következtetést. Nem lehet a továbbiakban a bűnügyi nyilvántartás alapján sem lehetséges bűnelkövetők után kutatni.

Hirdetés

Nem alkalmazható olyan rendszer sem, amelyet az emberi viselkedés befolyásolására, illetve az ő sebezhetőségük kihasználásra irányul. Nem az adott állam által létrehozott biometrikus azonosító rendszereket csak abban az esetben lehet majd valós időben használni, amikor eltűnt személlyel vagy terrortámadással kapcsolatos ügyet vizsgálnak ki a bűnüldöző szervek.

A szabályozás szerint külön kötelezettségek terhelik az olyan magas kockázatú AI-t használó rendszereket, mint például a kritikus infrastruktúrák, egészségügyi és banki szolgáltatások, bűnüldözés és határrendészet feladatait ellátó rendszerek. Az AI-rendszerknek és az alapjukat képező modelleknek meg kell felelniük meghatározott átláthatósági követelményeknek, és betanításuknál teljes körűleg tiszteletben kell tartani az uniós szerzői jogi szabályokat.

Kötelező lesz a deepfake tartalmak egyértelmű jelölése annak jelzésével, hogy az adott képet, vagy videót a technológia használatával hozták létre. Minden állampolgár panasszal élhet az AI rendszerek személyét illető tartalmak ellen, valamit részletes tájékoztatásra jogosult az alapvető jogait érintő döntésekről.

Az 523 igen, 46 nem és 49 tartózkodó szavazat mellett elfogadott rendeletnek először egy nyelvi lektoráción kell átesni, amit követően, még az idén esedékes EP választások előtt ismét szavaznak róla az Európai Parlament képviselői. Ha ezt követően a szöveget a Tanács is támogatja, akkor emelkedik törvényi erőre. A javaslatot benyújtó Thierry Breton, belső piaci biztos, az Európai Bizottság nevében köszöntötte az úttörő szabályozás elfogadását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.