Hirdetés

Az EU és a Google vitája miatt tovább emelkedhet az okostelefonok vételára



|

Akár 40 dollárt is kérhet minden egyes, az EU-ban eladott készülék után a gyártóktól a Google azért, hogy az eszközökön vannak az alkalmazásai.

Hirdetés

A Google nemrég jelentette be, hogy eleget tesz az EU felszólításának, és kivesz bizonyos appokat abból a licenccsomagból, amelyek az androidos okostelefon-gyártók felé vannak érvényben. Eközben a Google fellebbezett is az EU döntése ellen. A változtatások után az okostelefonok gyártóinak lehetősége van arra - többek között -, hogy az eszközeikre gyárilag telepítsék a Google Play Áruházat és a Gmailt, de lehagyják a Chrome-ot vagy a Google Search appot. 

Hirdetés

Ez az opció viszont pénzbe kerül. A Google szerint eddig azért voltak ingyen az Androidhoz hasonlóan a legfőbb Google appok, mert a Chrome és a Google Search reklámbevételt hozott a vállalatnak. 

Eddig nem lehetett tudni, hogy a gyártóknak mennyit kellene fizetniük. A The Verge hozzájutott egy dokumentumhoz, amelyből kiderült, hogy 2,5 és 40 dollár között bármennyi lehet a licencdíj, természetesen készülékenként. 

A konkrét összeg sok részleten múlik: az értékesítés helyszínén, a készülék képsűrűségén, illetve a telepíteni kívánt appokon. Legrosszabb esetben a Google-csomagért (Chrome és Search nélkül) 40 dolláros felárat kell fizetnie a mobilgyártóknak (minden egyes modell után), feltéve, hogy az eszköz kijelzőjének 500-nál nagyobb a képsűrűsége, illetve Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban, Norvégiában vagy Hollandiában van értékesítve. 

Az előre borítékolható, hogy azok a gyártók, amelyek ilyen plusz költséggel találják szembe magukat, egyszerűen tovább emelik majd a termékeik európai vételárait. 

Szerencsére azért nem törvényszerű, hogy egységesen tovább emelkedik majd az amúgy is egyre drágább okostelefonok vételára. Jó eséllyel a gyártók a teljes csomagot (a Chrome-ot és a Search-öt is) kérik majd az extra költségek minimalizálása érdekében. Amelyik cég pedig más böngészőt vagy keresőappot választ gyárilag, az minden bizonnyal pénzügyi indíttatásból, külön megállapodás után teszi. 

Azt persze egyelőre senki sem tudja, hogy ezek a változások segítenek-e eloszlatni a trösztellenes aggályokat, amelyeket az EU vetett fel anno. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.