Hirdetés

Az orosz űrhivatal vezetője azt ígéri, hogy az új rakétájuk sokszorosan lepipálja majd Elon Muskét



|

Jurij Boriszov nagy szavakat használt az évek óta ígérgetett Amur kapcsán.

Hirdetés

Volt idő, amikor gyakorlatilag az egész világ Oroszország rakétáira hagyatkozott az űrbéli eszközök és az ISS-en szolgáló asztronauták célba juttatásában, az utóbbi években azonban az Elon Musk alapította SpaceX is látványos sikereket ért el a piacon, köszönhetően a többször is felhasználható, s ennélfogva költséghatékonyabban üzemeltethető Falcon 9 hordozórakétának, melynek első fázisa irányított ereszkedéssel és aktív fékezéssel képes visszatérni a kilövések után.

Az orosz illetékesek ugyanakkor évek óta ígérik egy saját újrafelhasználható technológia, az LNG-meghajtású Amur rakéta debütálását, amely 22 millió dolláros indítási költséggel jóval a Falcon 9 alá licitál, most pedig ismét nagy szavak hangzottak el az eszköz kapcsán.

Hirdetés

Az Ars Technica beszámolója alapján Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője nemrég a Ciolkovszkij Kozmonautika-történeti Állami Múzeumban tartott előadást diákok, kadétok és civil látogatók számára, amelyben azt mondta, hogy míg a Falcon 9-et általában "több mint 10-szer" lehet felhasználni, addig az Amur legalább 50-szer, de akár 100-szor is bevethető lesz, ami már önmagában is visszahozza majd a fejlesztési költségeit.

Az ígéret jól hangzik, de több gond is van vele. Először is a SpaceX egyik Falcon 9-ese már a 20. kilövésén is túl van, vagyis a privát technika jóval többre képes, mint amit Boriszov tulajdonít neki, másrészt pedig hiába lengették be a 10,5 tonna teherbírású Amurt már 2020-ban, az Ars Technica szerint eddig semmi sem utal arra, hogy bármi is létezne belőle az elméleti terveken túl.

Ennek kapcsán a beszámoló emlékeztet, hogy Oroszország eredetileg 2026-ra jelezte a folyékony metánnal üzemelő rakéta debütálását, Boriszov azonban egy januári megszólalásában arra utalt, hogy leghamarabb csak 2028-2029 környékére várható az üzembe helyezés. Az Ars Technica emellett emlékeztet rá, hogy az oroszok korábban sem voltak gyorsak az új rakétatechnológiák bevezetésével, az 1992 óta fejlesztett Angara ugyanis csupán 2014-ben hajtotta végre az első repülését, és még manapság is a tesztfázisban jár.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a dömpingáron fuvarozó Amur még sokáig csak álom marad, miközben a Roszkozmosz látványosan lemaradt az indításokban: az idei évben az Orosz Szövetségi Űrügynökség mindössze 6 rakétát bocsátott fel, míg a SpaceX 30 starton van túl.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.