Hirdetés

Celebeket és egy nagy aukciósházat is perelnek a majmos NFT-k dühös befektetői



|

A rossz lóra fogadó vásárlók szerint a fejlesztő Yuga Labs és más szereplők mesterségesen pumpálták fel a majmos tokenek árát.

Hirdetés

Egyelőre semmi jele sincs annak, hogy zajosan kidurrant NFT-lufi valaha is ismét a levegőbe emelkedhet, sőt, az egyik nagy kereskedőplatform nemrég egy olyan döntést hozott, ami végkép eláshatja ezt a befektetési formát.

A csúfos fordulatot vett tokenláz legnagyobb kárvallottjai között találjuk azokat, akik a 2020-2021-ben még iszonyú felkapottnak számító Bored Ape Yacht Club (BAYC) gyűjteményből vásároltak. Ezek lényegében rajzolt majmokat ábrázoló digitális képek, melyek néhány éve még dollármilliókért cseréltek gazdát, manapság viszont már 48 ezer dollár körül is hozzájuk lehet jutni.

Csalódott befektetők egy csoportja még decemberben indított pert az NFT-sorozatot kiadó Yuga Labs ellen, mondván, hogy az mesterségesen tornázta az egekbe a tokenek árfolyamát, megvezetve a vásárlókat. A felperesek szerint a cég ezt egyebek mellett azzal érte el, hogy szintén alperesként megnevezett celebeknek (pl. Justin Bieber, Kevin Hart, Snoop Dogg) fizetett, akik a nevükkel népszerűsítették a Bored Ape Yacht Clubot, anélkül, hogy felfedték volna fejlesztőhöz kötődő üzleti kapcsolatukat.

Hirdetés

A befektetők kibővítették az alperesek körét a Sotheby's aukciósházzal is. Ennek oka egy 2021-es árverés, melynek során egyetlen csomagban 101 majmos NFT cserélt gazdát, még akkoriban is szédületesnek számító 24,4 millió dolláros leütési árral. A Sotheby's az eladáskor úgy nyilatkozott, hogy a vevő egy "tradicionális" gyűjtő, ám a felperesek szerint valójában az az FTX kriptotőzsdéhez került a csomag, amely később összeomlott, a súlyos csalásokkal vádolt vezetője pedig most rácsok mögött várja az ítéletet.

Az 1744-ben alapított aukciósház ugyanakkor tagadja, hogy összejátszott volna a Yuga Labsszel és az FTX-szel. A CNN-nek nyilatkozva a Sotheby's alaptalannak nevezte a perben szereplő állításokat, amit a Yuga Labs is oszt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.