Hirdetés

Chi-fi: A kínai filléres fülesek csodálatos világa



|

Miért adnál ki 50-80 ezer forintot fül/fejhallgatóra, amikor 6 ezerért is kapsz ugyanolyat? Vagy ezzel együtt a jó hangzásról, megbízhatóságról és minőségről is lemondasz? Nem feltétlenül.

Hirdetés

Amikor új fülhallgató után nézünk, nem meglepő, hogy a sokak fülében látott, esetleg hirdetésekkel jól megtámogatott, ismerős márkák közül választunk. Itt a legtöbben addig merészkednek (feltéve, hogy tudatos vásárlók), hogy elolvasnak néhány valóban(!) független, alapos tesztet, esetleg egy szaküzletben kipróbálják (bár erre kevés a lehetőség), majd a neten a legjobb ár/szolgáltatás értéket kínáló kereskedésben megvásárolják a kiszemelt füldugókat. Aztán ott vannak azok, akik vagy nem tudnak, vagy nem akarnak rengeteg pénzt kiadni egy Bluetooth fülhallgatóra, de ahhoz sincsen kedvük, hogy a minőségből leadjanak.

 

Hirdetés

Chi-fi

A Chinese Hi-Fi nem ismeretlen hazánkban sem, sőt, egyre több lelkes követője van. Ezek a sokszor teljesen ismeretlen márkák a neves gyártók termékeire hasonlító, a leírás szerint azonos hangminőségű füleseket kínálnak gombokért - már 5-6 ezer forintért Airpods/Freebuds/Galaxy Buds-nak látszó BT-fülesed lehet (azért az 5 dolláros ajánlatokat azért inkább kerüld). Aztán ott vannak a 20 ezer forint környékén kapható, már ismertebb kínai gyártók termékei is, amelyek azonos szolgáltatást és hangminőséget, illetve minőségi megépítést ígérnek még mindig a prémium modellek árának harmadáért. De vajon tényleg megéri beleugrani?

Nem új keletű a Chi-Fi elnevezés, már évek óta létezik, de csak mostanában, BT fülhallgatók térnyerésével került igazán előtérbe. Persze szőrszálhasogatni lehet: úgyis minden Kínában készül. A lényeg: ha valamire azt mondják, Chi-fi, akkor az mégiscsak olcsó.

A Chi-fi gyártók - akár egészen kis létszámú cégek esetén is - úgy dolgoznak, hogy az amúgy is helyileg elérhető műanyagkellékeket fillérekért beszerzik, majd ehhez párosítanak egy hasonlóan olcsó akkumulátort, kábelt és egy kész vezérlést. A legfontosabb komponens, a hangszóró a késztermék árának függvényében változik. Szimpla fül- vagy fejhallgató-hangszórót már 5-10 dollárcentért lehet kapni, a minőségi darabok pedig 4 dollár körül vannak. Ez sem számít olyan drágának, az összeszerelés pedig fillérekből megoldható Kínában. Ez az egyik oka annak, hogy lehet nagyon olcsó, mégis egészen szép hangzású fülest szerezni kínai webshopokból. Persze a szép hangzás mellett könnyen lehet, hogy az összeszerelés, a BT-modul vagy éppen az üzemidő csapnivaló lesz - de a hangminőség legalább szuper.

A külsőségekre sem költenek ezek a gyártók. Weboldaluk, saját szervizhálózatuk nincsen, a nagy webshopokon keresztül szórják termékeiket - sokszor ugyanazt az eszközt akár többféle márkanév alatt is.

Aztán itt vannak az aggályos részek is: például hogy a készítésnél felhasználtak-e levédett technológiát, megszerezték-e a fizetős megfelelőségi bizonyítványokat, de kérdéses az is, hogy egy adott modell minőségi szintje mennyire állandó - merthogy az alapos minőség-ellenőrzés ilyen szűkös keretbe bizony nem fér bele. A garancia sem biztos, hogy egykönnyen érvényesíthető és a kompatibilitással is lehetnek kisebb, de annál idegesítőbb gondok.

Vegyek vagy ne vegyek?

Mégis, a viszonylag jó hangminőség, a modern szolgáltatások és a pofátlanul alacsony ár miatt sokan választják a Chi-fi-t, sőt, a legtöbben úgy vélekednek, hogy annyira olcsók ezek, hogy még garancia nélkül is megéri - ha elromlik, vesznek egy másikat. Akiknek a külső számít, szintén megtalálhatják számításukat a Chi-fi-ben: a neves termékek külsejének másolásában kiválók a Chi-fi cégek.

Néhány megfontolandó márka: Tin Audio, Tennmak, Kz Zst (Knowledge Zenith), VE Monk (Venture Electronics), Xiaomi

Ha vonz a Chi-fi, nem feltétlenül kell ellenállnod, de néhány dolgot tarts észben.

  • Kipróbálni nem tudod vásárlás előtt és az esetleges garancia-érvényesítéssel is lehetnek gondjaid.
  • A hangminőség várhatóan egészen jó lesz, de a BT-kapcsolat stabilitásával, illetve az üzemidővel lehetnek kisebb problémák.
  • Applikációs támogatásban ne reménykedj.
  • Az összeszerelés minősége ingadozó.
  • Túl sok szolgáltatást kínáló, túl olcsó modellekkel is vigyázz: bár mindegyik funkció meglesz, de ezek minősége jó eséllyel siralmas lesz.

Ha a lehetséges buktatók, rejtett hibák jelentős részét szeretnéd elkerülni, a nevesebb Chi-fi gyártók termékei közül válassz, amelyek már nem a legolcsóbbak, de valamennyire garantálja a cég azt, hogy a hirdetett funkciók mellett az összeszerelés minősége is elfogadható lesz és nem kell 2 hónap múlva új füles után nézned.

Te vásároltál már Chi-fi fülest? Bevált? Melyik "márka" a legjobb szerinted?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.