Hirdetés

Mostantól kötelező az elektromos autókban a hamis motorhang



|

A funkció persze műszaki szempontból feleslegesnek és viccesnek tűnik, de a gyalogosok biztonsága érdekében tényleg fontos. Új autókban mostantól, meglévőkben két éven belül kötelező.

Hirdetés

A BBC tudósítása szerint az Európai Unió területén mostantól minden új elektromos autóba kötelezően be kell szerelni úgynevezett Akusztikus Jármű-figyelmeztető Rendszereket (Acoustic Vehicle Alert System, AVAS). Ez tulajdonképpen nem más, mint az eredetileg szinte teljesen némán üzemelő gépjárművek hamis motorzajt vagy valami ehhez hasonlót adnak ki magukból, ezáltal a gyalogosok ugyanúgy hallják majd az újfajta járműveket is, mint robbanómotoros társaikat.

Hirdetés

A rendelkezés szerint minden teljesen elektromos és hibrid modellbe be kell szerelni egy megfelelő hangkibocsá rendszert - az újonnan eladottakba már mostantól, míg a korábban vásároltakba 2021 júliusáig. A követelmény az, hogy ha az autó óránként 12 mérföldes sebességnél (kb. 19 kilométer per óránál) lassabban közlekedik vagy tolat, akkor kötelező a hang kiadása, mivel ilyenkor már szinte teljesen hangtalanul működik az elektromos motor.

Az ötletet annak idején egy brit jószolgálati szervezet vetette fel, majd 2017 őszén az ottani parlament elé került, innen jutott el végül az EU döntéshozói elé. A beadványban olyan statisztikákra hivatkoznak, melyek szerint az elektromos és hibrid gépjárművek 40 százalékkal gyakrabban okoznak olyan balesetet, amelyben gyalogos érintett.

Az nincs megszabva, pontosan milyen "ál-motorhangot" kell beépíteni, ezért a különféle gyártók saját hangokat használhatnak. Az EU-s szabályozás annyit mond ki, hogy az AVAS rendszernek egy hagyományos belsőégésű motor hangjával megegyező vagy ahhoz nagyon hasonló hangot kell kiadnia, hangereje pedig legyen ugyanakkora (de nem hangosabb).

A Jaguar már korábban bemutatta saját I-Pace névre keresztelt dinamikus audiórendszerét, ezt itt lehet meghallgatni:

A Nissan pedig kissé zeneibb, futurisztikusabb megoldást használt 2017-es koncepciómodelljében:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.