Hirdetés

Elhunyt az Apollo 13-at megmentő űrhajós, Ken Mattingly



|

A NASA igazgatója Amerika hősének nevezte az űrhajóst.

Hirdetés

87 éves korában elhunyt Ken Mattingly, aki elsősorban az Apollo-13 legénységének sikeres Földre jutattásáról vált ismertté. A csapat az Egyesült Államok programjának keretein belül harmadjára kísérelte meg a Holdra történő leszállást, mely végül egy robbanás következtében rövidesen egy mentőakcióvá alakult át.

A robbanást egyébként egy kiszolgáló egység meghibásodása okozta, melynek oxigéntartálya egy zárlat következtében túlmelegedett. Ez jelentős nyomásnövekedéssel járt, mely rövidesen túlnyomáshoz vezetett, ami így robbanásszerűen távozott a tartályból, ezzel további károkat okozva.

Az űrhajósok így hamar életveszélybe kerültek, ugyanis a robbanás következtében az űrhajó oxigénkészletének nagy része elveszett, ráadásul nem termelődött elegendő áram és víz sem. Mindeközben a hajó, ami ekkorra már a meghajtását is elvesztette, még a biztonságos visszatérési pályájáról is letért, amely tovább nehezítette a legénység dolgát.

Hirdetés

A problémát végül a biztonsági tartalékokat jelentő holdkomp készleteinek az igénybevételével sikerült orvosolni, melyben kulcsszerepet játszott Mattingly. Az űrhajós ugyanis felismerte, hogy a holdkomp áramköreiből képesek lehetnek arra, hogy kipótolják a parancsnoki modul áramellátását.

Természetesen ez közel sem volt ilyen egyszerű a gyakorlatban, de Mattingly végül hosszas próbálkozás után sikerrel járt, és az Apollo-13 teljes személyzete épségben érkezett vissza Földre, mely elvitathatatlanul az ő érdeme volt.

A 1936-ban született férfi egyébként már kis korában is egészen közel állt a repüléshez, hiszen az édesapja egy légitársaságnál dolgozott. Később repülőmérnöki szakon tanult, majd az amerikai haditengerészetnél bontogatta a szárnyait. Ezt követően a légierő repülőgép-kutató pilótaiskolájának hallgatója lett, míg nem 1966-ban beválasztották a NASA űrhajós programjába.

A NASA igazgatója, Bill Nelson, a halhírrel kapcsolatos közleményben Amerika hősének nevezte a 87 éves korában elhunyt Ken Mattinglyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.