Hirdetés

Elon Musk ismét nagyot mondott, szerinte egy év múlva már legyőz minket a mesterséges intelligencia



|

Musk jóslata szerint az általános mesterséges intelligencia (AGI) egy éven belül köröket ver az emberi intelligenciára. Nem mindenki osztja ezt a gondolatot.

Hirdetés

Elon Musk, jó vizionárius lévén gyakran próbál a jövőbe látni, és jó populistaként ezeknek hangot is adni saját platformjain és sajtómegszólalásaiban. Több jóslatot hallhattunk már tőle az elektromos autózásról, az önvezető technológiákról, az alapjövedelemről és - nem meglepő módon - a mesterséges intelligenciáról.

Új meglátásai szintén a legjelentősebb és leggyorsabban fejlődő technológiai ágazatról, az AI-ról szólnak. Előrejelzése szerint az új típusú AI-modellek valamikor a jövő év során túl fogják szárnyalni az emberi intelligencia szintjét, aminek egyetlen feltétele, hogy a döntéshozók kiszolgálják erőforrások szempontjából a kapcsolódó infrastruktúrát.

Egy Nicolai Tangennel, a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával folytatott beszélgetésében, melyet Musk az X-oldalán tett közzé, azt is elmondja, hogy a mesterséges intelligencia 5 éven belül minden emberi teljesítményre köröket fog verni.

Hirdetés

A dél-afrikai származású techguru az elmúlt időszakban sokat fektetett be az úgynevezett általános mesterséges intelligenciával (artifical general intelligence - AGI) kapcsolatos kutatásokba. A technológiának ez a változata már most vetekszik az emberi intelligenciával, sőt időnként meg is haladja azt. Musk tavaly indította saját fejlesztését ezen a területen, amivel tervei szerint az Open AI ChatGPT-jét is lekörözné.

Bár a techguru jóslata eléggé derűlűtó, Yann LeCun, a Meta egyik felsővezetője szerint még 2025-re sem biztos, hogy elkészül a saját fejlesztésű AGI, pedig folyamatosan óriási összegeket ölnek a projektbe. Egyébként korábban Musk még 2029-re jövendölte meg az első AGI elkészültét, ami mások szerint sem volt olyan valószínűtlen vállalás, és összecsengett Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítójának visszafogottabb 2030-as jóslatával is.

Musk saját bevallása szerint eddig azért gondolta, hogy később érkezik meg a korszakalkotó fejlesztés, mert a hardveres ágazat nem tudott lépést tartani a szoftveres fejlesztésekkel, és ez befékezte a fejlődést. A tavaly alapított xAI értéke jelenleg körülbelül 18 milliárd dollárra rúg, és Musk még továbbra is keresi a lehetséges befektetőket. Célja az, hogy a saját modellje legyen a legjobb, megelőzve a jelenlegi piacvezető OpenAI ChatGPT-jének GPT-4-ét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.