Hirdetés

Elon Musk űrhajója ezúttal sikeresen landolt, de végül csak felrobbant



|

Sokáig úgy tűnt, hogy ezúttal megússzuk robbanás nélkül, de végül csak nem maradt egyben a Starship SN10.

Hirdetés

Bár a hivatalos kommunikációban sikeréként könyvelték el a legutóbbi SpaceX kísérletet (arra hivatkozva, hogy elsődleges feladatuk az adatgyűjtés volt), a hétköznapi néző számára ismét csak az a következtetés vonható le, hogy Elon Musk űrhajója egy orbitálisan nagy robbanással távozott közülünk . 

A Starship SN10-es űrhajó, és a vele kapcsolatos kísérletek arra szolgálnak, hogy a SpaceX össze tudjon hozni Mars-utazásra alkalmas űrjárműveket. Eddig két repülési kísérletet nézhettünk végig (a mostani, harmadik próbálkozás is élőben nézhető volt), de mindkét esetben már a földetérés pillanatában felrobbant az űrhajó. Harmadszorra egy kicsivel tovább húzta.

Hirdetés

Elsőre úgy tűnt, hogy minden rendben van: a Starship SN10 felemelkedett 10 kilométeres magasságba, majd vízszintes pozícióban ereszkedni kezdett. Nem sokkal a földetérés előtt függőleges állást vett fel, és sikeresen landolt. Nem sokkal ezt megelőzően azonban lángnyelvek csaptak ki az űrhajóból a hajtóműveknél. Az automatikus oltórendszer megpróbálta megfékezni a tüzet, de nyolc perccel a sikeres landolás után az egész Starship SN10 felrobbant.

Elon Musk azt mondta, hogy helytelenül hangolták be a hajtóműveket, valószínűleg ez lehetett az ok, hivatalosan viszont még nem erősítették meg, miért ütött ki a tűz, és miért robbant fel az SN10.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.