Hirdetés

Ennyire közelről még sosem nézhetted meg a titokzatos lányt



|

Újabb holland festmény lett gigapixeles részletességgel elérhető.

Hirdetés

Majdnem egy évvel ezelőtt, Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

A hágai Mauritshuis múzeum sem akart lemaradni az innovatív megoldások alkalmazásában, ők azonban Észak Mona Lisáját akasztották le a falról.

A Leány gyöngy fülbevalóval (Meisje met de Parel) című festményt sokan Turbános nőként ismerik. Jan Vermeer van Delft holland festő alkotása 1665 körül készült, a holland arcképfestés csúcsának tartják. Sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik. Mivel órákat lehetne zengeni a festményről, nem csoda, hogy ezt az alkotást vették górcső alá a kutatók.

Hirdetés

A videomikroszkópok piacát vezető HIROX Europe segítségével egy speciális, külön erre a célra fejlesztett eszközzel elképesztő részletességgel szkennelték be, hogy alapos elemzésnek vessék alá, és tulajdonképpen végleg megóvják az utókor számára.

Egyetlen éjszaka alatt a szakemberek 91 ezer felvételt készítettek a festményről, majd ezekből egy speciális szoftver segítségével elkészítették a műalkotás digitális, 93.205 x 108.565 pixelből álló változatát.

A legtöbb embernek még arra sincs lehetősége, hogy élőben lássa a festményt, nem hogy ilyen közelről, ennyire részleteiben - ám ez most már mindenki számára elérhető, akit érdekel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.