Hirdetés

Extra védelem virtuális bankkártyával - menj te is biztosra!



|

Online vásárláskor biztosan eljön a pillanat, amikor a fizetéshez meg kell adnod bankkártyád adatait. Még ilyenkor is van egy trükk, amivel sokat tehetsz pénzed biztonságáért.

Hirdetés

Hosszú idő óta dinamikusan növekszik az online fizetés népszerűsége, ezzel párhuzamosan pedig megszaporodtak a webshopok is. Ma már szinte mindent megrendelhetünk a netről, ami azonban még a megbízható boltoknál is olykor kockázatot jelent, hiszen az adatok esetleg kiszivároghatnak és így csalók kezére kerülhetnek. Valójában az üzletek egy része eleve nem tűnik - túl - megbízhatónak. Gyanúra adhat okot például, ha a cégadatok vagy a telefonszám sehol nem található meg a weboldalon; és akkor még mindig csak a magyar oldalakon járunk, nem pedig az angol, német, francia vagy akár kínai nyelvű site-okon, amelyekről nyelvismeret hiányában adott esetben még nehezebb eldönteni, hogy merj-e náluk vásárolni vagy sem.

A fő gondot az jelenti, hogy a kártyaadatok megadásával felhatalmazod a webshopot arra, hogy a folyószámláról vagy hitelkártyaszámláról pénzt vegyen le, így ha esetleg valamilyen csapdába sétálsz be, akkor abból jelentős anyagi károd származhat. Persze mondhatod, hogy a kétlépcsős azonosítás révén a tranzakciók ma már biztonságosak, de akadnak trükkök ennek megkerülésére is; például 15 ezer helyett 150 ezer forintot vonnak le, ami a jóváhagyásnál egyáltalán nem biztos, hogy fel fog tűnni.

Hirdetés

Költsd a pénzt virtuális kártyával

Pontosan az ilyen helyzetekre találták ki a virtuális bankkártyákat (egyes bankoknál webkártya vagy internetes kártya néven fut), amelyről azt gondolnánk 2022-ben, hogy a pénzintézetek alapszolgáltatásának része - ezzel szemben Magyarországon csak a bankok kis hányadánál és a fintech cégeknél elérhető. A virtuális kártya - nevéből is adódóan - egy olyan bankkártya, amely fizikai formában nem létezik. Ezért nem fizethetsz vele üzletben, és pénzt sem vehetsz fel vele, csak és kizárólag az internetes vásárlásokhoz használható. Ehhez természetesen szükséges, hogy minden olyan adattal rendelkezzen, mint amivel egy normál, fizikai kártya: az azonosító szám mellett név, kibocsátó bank, lejárati dátum és CVC2/CVV2-kód is tartozik hozzá.

Az internetes vásárlást az teszi biztonságossá, hogy a virtuális kártya egyedi számmal rendelkezik, valamint saját alszámla is tartozik hozzá. Ezen az alszámlán mindig csak annyi pénzt érdemes tartani, amennyi az adott vásárláshoz szükséges.

Így ha a kártyaadatok esetleg rossz kezekbe kerülnek, legfeljebb a virtuális kártyán tárolt pénzt fogod elveszíteni, a "rendes" folyószámlán lévőt nem.

A biztonságot fokozza, hogy egyes bankok egyszer használatos virtuálist kártyát is kínálnak, amelynek a kártyaszáma minden egyes vásárlást követően változik; második vásárlás nem lehetséges, a kártyaszám a vásárlást követően kizárólag akkor használható, ha a tranzakció érvénytelenítéséhez vagy a vásárláskor elköltött pénz visszautalásához van rá szükség.

További előnyök

A virtuális kártya első és legfontosabb előnye az, hogy segítségével úgy vásárolhatsz, hogy közben a számládon tárolt pénzt biztonságban tudhatod. Emellett azonban számos más tulajdonsága is van az ilyen megoldásoknak, amelyek hasznosak lehetnek. Az egyik dolog az, hogy a normál kártyához képest más vásárlási limitet adhatsz meg. Ennél is fontosabb, hogy a virtuális kártyát nem tudod elhagyni - ha pedig mégis rossz kezekbe kerülnének az adatai, akkor pillanatok alatt letilthatod, és igényelhetsz helyette másikat. Ilyenkor az új virtuális kártya azonnal rendelkezésre áll, ellentétben egy plasztikkal, amelynek a legyártási és kiszállítási ideje néhány naptól akár néhány is hétig terjedhet. A kártyacsere így nem jelenti azt sem, hogy az új megérkezéséig kártya nélkül, azaz vásárlási lehetőség nélkül maradsz. A fintech cégeknél (például Revolut) a virtuális kártya jellemzően ingyenes, és az esetleges letiltásnak, cserének sincs költsége, azon viszont ne lepődj meg, ha a bankok felszámítanak néhány ezer forintot pótlás esetén.

A bankoknál ezenfelül azzal a kényelmetlenséggel is számolnod kell, hogy a virtuális kártyát is csak bankfiókban tudod igényelni. A virtuális kártyához tartozó alszámlára viszont szinte mindig ingyen helyezhetsz át pénzt saját számláról, hiszen a bankon belüli utalás a legtöbb pénzintézetnél ingyenes.

Ha az Apple Pay vagy Google Pay rendszert használod, bár magába az alkalmazásokba a fizikai kártyád adatait kell feltöltened, a vásárlásnál mindkét rendszer virtuális kártyaszámot használ a biztonság érdekében.

Ne keverd a digitális és a virtuális kártyát

Ha virtuális bankkártyát nem is, digitalizált kártyát egyre több bank kínál - mégpedig azok a bankok, amelyeknél a fizikai kártyát saját app segítségével költöztetheted be a telefonodba. Noha a bankok hajlamosak azt állítani, hogy egy digitalizált kártya egyesíti a fizikai és a virtuális kártyák előnyeit, ez a kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét. Mégpedig azért nem, mert a digitalizált kártya - a bank által használt megoldástól függően - lehet, hogy pontosan ugyanazokkal az adatokkal rendelkezik, mint az a fizikai kártya, amely a digitalizáció alapjául szolgál.

Kétlépcsős azonosítással a biztonságért

Tavaly óta nemcsak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is az internetes vásárlás, hiszen a hazai bankok által kibocsátott kártyáknál minden esetben szükség van arra, hogy az internetes vásárlás során egy személyes eszköz segítéségével is megerősítsd a tranzakciót. A másodlagos azonosító optimális esetben a telefonod, amelyre feltelepítetted a bank saját alkalmazását is, így a vásárlást az appban hagyhatod jóvá, a telefon feloldását követően. Ha nincs okostelefonod, akkor sincs minden veszve, ebben az esetben a bank SMS-ben egy egyszer használatos kódot küld a készülékedre a tranzakció jóváhagyásához. Ha viszont teheted, részesítsd előnyben a banki alkalmazásokat, hiszen ezek kötelező jelszóval védik a pénzedet; még ha a mobilt esetleg nem is véded kóddal, a banki alkalmazást mindenképpen jelszóval kell ellátnod, és nemcsak a belépés, hanem az ilyen jellegű hitelesítés sem lehetséges a kód (vagy az ujjlenyomat) megadása nélkül.

Ha szeretnél további tanácsokat kapni, akkor szerezd be a 2022/10-es PC World magazint, amely mellé értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz a hasznos tanácsok mellé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.