Hirdetés

Ez lesz a WiFi utódja? Hivatalosan is szabvány lett a fénnyel működő LiFi



|

A technológia a WiFi hálózatok szerepét veheti át részben: ugyanazt a funkciót látja el, de rádióhullámok helyett fénnyel működik.

Hirdetés

A WiFi és úgy általában véve a vezeték nélküli kommunikáció ma már az életünk szerves része, azonban a technológia nem alkalmas arra, hogy a sebességet a végletekig növeljük vele. Bár a működési frekvencia emelésével az adatátviteli sebesség növelhető, azonban ilyenkor más hátrányokkal kell számolni, például a hatótávolság csökkenésével.

Kutatók éppen ezért régóta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy vajon milyen irányban léphetünk tovább. Az egyik lehetséges megoldás a fény alapú kommunikáció, vagyis a LiFi, amelynek épp most készült el az első, szabványosított verziója. A szabvány neve IEEE 802.11bb, amelyből látszik, hogy a LiFi nemcsak nevében hasonlít a WiFi-re, hanem ugyanahhoz a szabványcsaládhoz is tartozik. A hasonlóságok azonban itt nagyjából véget is érnek.

Rádióhullámok helyett a LiFi arra épít, hogy a használatban lévő LED-ek már most is rengetegszer kapcsolnak ki-be az energiahatékonyságot megcélozva. Ez a villogás a komfortérzetet optimális esetben nem befolyásolja, mert a villogás sebessége olyan gyors, hogy azt a szem nem képes érzékelni. A LiFi ennek a villogásnak az ütemezését használja ki.

Hirdetés

A kommunikáció nemcsak látható fénnyel, hanem infra fénnyel és UV-fénnyel is működik, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy a kommunikáció miatt fényárban úsznak majd a lakások. A fény alkalmazásának további előnye, hogy visszaverődik a falról; vagyis a fény nem jut ki a lakásból, így jóval kisebb az interferencia esélye. Ez stabilabb kapcsolatot és nagyobb adatátviteli sebességet eredményezhet.

A LiFi koncepciója elég régóta foglalkoztatja a fejlesztőket, a Mobile World Congress 2023-on pedig egy működő prototípust is sikerült végre bemutatni; mostanra pedig elkészült az első szabványosított verzió. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy holnap már rohanhatunk is a boltba, de idővel megjelenhetnek otthon is a fénnyel kommunikáló eszközök. A technológiának bizonyos esetekben akár a WiFi helyett is lehet létjogosultsága: gondoljunk csak az egészségügyi intézményekre, ahol a rádióhullámok komoly problémát okozhatnak.

Általánosságban viszont a LiFi inkább kiegészítheti majd a WiFi hálózatokat, és az eszközök aszerint választanak majd közöttük, hogy adott helyzetben melyik az optimálisabb. A zsebben lévő mobil például csak WiFi segítségével tud kapcsolódni a netre, de amint elővesszük, átválthat a LiFi-re a nagyobb sebesség és a zavarmentes kommunikáció érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.