Hirdetés

Túl nagyra nőtt Zuckerberg hatalma a Facebook társalapítója szerint



|

Chris Hughes a Facebook indulásának meg nem énekelt hőse, mára viszont elborzadt attól, hogy világot uraló hálózat lett az egykori egyetemi csajozóprogramból. Szerinte csak drasztikus lépések segíthetnek mindent helyrehozni.

Hirdetés

Amikor Mark Zuckerberg a kollégiumi szobájában elkezdett egy olyan webes projektet fejleszteni, amelyen megtalálhatják egymást az oda regisztráló egyetemisták (és mellesleg így könnyebb lesz számára is randipartnert találni), csak fokozatosan ébredt rá, hogy az akkor még Myfacebook néven futó szolgáltatásból valami sokkal komolyabb dolog is lehet. Ekkor kereste meg néhány egyetemi társát, hogy segítsenek a fejlesztésben, valamint abban is, hogy a projektet szélesebb körben is ismertté tehessék. Ekkor, 2002-ben került képbe Chris Hughes is, aki elsőéves hallgató volt a Harvardon. Két éven át fő tesztelőként és termékfejlesztési irányok meghatározójaként segítette a Facebook munkáját, és egy csomó olyan funkciót emelt be a szolgáltatásba, amelyek ma is fontos részei annak. 2007-ben szállt ki Zuckerberg mellől, azóta üzletemberként és nonprofit segélyszervezetek vezetőjeként tevékenykedik, és nem igazán nyilvánított véleményt egykori munkahelyéről. Egészen eddig, most viszont elég keményen fogalmazott.

Hirdetés

A The New York Times hasábjain közölt véleménycikkében Hughes egyenesen azt javasolja, hogy a Facebookot több részre kéne darabolni, mert túl nagy kommunikációs erővel rendelkezik, ami hatalmas felelősséggel jár - ezt viszont sem a Facebook, sem pedig maga Zuckerberg nem képes már kezelni.

"Zuckerberg hatalma olyan óriási, amekkora még az amerikai kormánynak sincs" - fogalmazott az egykori alapító, aki szerint Zuckerberg még mindig egy csomó kritikus témában egyedül dönt, ő határozza meg, mit lássanak a világból, kivel és hogyan lépjenek kapcsolatba milliárdok világszerte.

Hughes elismerte, hogy nem csak a Facebook mostani vezetésében csalódott, de tulajdonképpen egykori önmagában is, amiért társaival együtt nem vették észre időben, mivé nőheti ki magát a szolgáltatás, hogy jó előre fékeket iktassanak be. Mostanra viszont a Facebook szócső lehet extrém nézetek, rasszisták, homofóbok, politikai szélsőségesek számára, és az üzemeltetők egyszerűen már kevesek ahhoz, hogy kezeljék a hihetetlenül bonyolult rendszert.

Emellett Hughes azért is aggódik, hogy szerinte Mark Zuckerberg hiába mondja ki a végső szót a döntések során, olyan emberekkel veszi körül magát, akik teljesen eltorzítják a valóságképét és értékítéletét. Egyben jelezte, haragszik is Zuckerbergre, amiért fontosabb volt számára a Facebook folyamatos növekedése, mint a felhasznbálók adatainak biztonsága. Végszóként kijelenti, hogy a most ismert Facebookot több olyan részre kellene bontani, amelyek egy-egy részterületért felelősek, és így sokkal hatékonyabban kézben tarthatnák a közösségi oldal jelenlegi problémáit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.