Hirdetés

Félelmetesen pontosan dolgozik az első gondolatolvasó mesterséges intelligencia



|

Összefüggő szöveggé formázza a megfigyeltek gondolatait a Texasi Egyetem találmánya.

Hirdetés

Egyelőre senki sem képes megjósolni, hogy a mesterséges intelligencián alapuló generatív szolgáltatások hosszabb távon pozitívan befolyásolják-e az életünket, vagy inkább elpusztítják az emberiséget, de az vitathatatlan, hogy már a jelenlegi állapotában is megdöbbentő dolgokra képes ez a technológia, amely a ChatGPT novemberi megjelenése óta tartja lázban a világot.

A legújabb attrakciót a Texasi Egyetemnek köszönhetjük, ahol a ChatGPT-ben is alkalmazott GPT (Generative Pre-trained Transformer) nagy nyelvi modellre építve egy hátborzongatóan hatékony gondolatolvasóval álltak elő.

Hirdetés

A simán csak GPT-1 néven futó fejlesztés érzékelők közvetlen telepítése nélkül, egy fMRI gép által végzett megfigyelések alapján elemzi az agy működését, az így kapott inputokat pedig összefüggő szövegekké alakítja. S hogy mennyire pontosan dolgozik, azt az alábbi poszt mutatja Jerry Tangtől, az eljárás mögött álló tudóscsapat egyik tagjától.

A Twitteren megosztott kép egy kísérlet eredményébe enged bepillantást, amelyben a megfigyelt alanyok történeteket hallgattak, a GPT-1-nek pedig pusztán az agyműködés alapján ki kellett találnia, hogy miről szólnak. A sztorik forgatókönyve és az algoritmus tippjei lenyűgözően közel állnak egymáshoz: amikor például egy szereplő arról beszélt, hogy még nincs meg a jogosítványa, a mesterséges intelligencia úgy fordította le az inputot, hogy még nem tanult meg vezetni.

Ugyan nem a GPT-1 az első olyan fejlesztés, amely képes kitalálni az emberek gondolatait, az eddig látott megoldások a kísérleti alanyok agyára kapcsolt műszerekre épülnek, és csak 1-1 szót tudnak megfogalmazni. Ezekkel szemben a Texasi Egyetem fejlesztése "non-invazív", és összetett formában tükrözi a gondolatokat. Az algoritmus ehhez az agyban zajló véráramlást veszi alapul, míg a régebbi módszerek a fizikai motoros funkciókból következtetnek a szavakra.

A módszert kidolgozó tudósok ugyan elismerik az új technológiában rejlő veszélyeket, szándékuk szerint viszont az eljárás hatalmas segítséget nyújthat a kommunikációban az olyan betegségekben szenvedők számára, mint az ALS, vagy a Bruce Willist is sújtó afázia. A GPT-1 működését és képességeit bemutató tanulmány a Nature Neuroscience című tudományos folyóiratban olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.