Hirdetés

Nemsokára bulit is szervezhetsz a Google Térképen



|

Bár az új navigációs felületet még mindig reszelgetik, pár hasznos új funkció nemsokára elérhető lesz a Google Maps-en.

Hirdetés

Ha közösségi szolgáltatásokra gondolunk, nem feltétlenül a Google Térkép jut eszünkbe, hiszen nem egy lájkolós, Coelho-idézeteket és macskásgifeket osztogatós appról beszélünk. De ha jobban ráfordulunk a kérdésre, eddig is voltak közösségi elemek a Maps-ben, hiszen megoszthattunk információkat és értékeléseket az általunk ismert helyekről, vagy épp fotókat a meglátogatott környékekről. Ez bővül most további hasznos funkciókkal, ami csak elsőre tűnik furcsának, de tulajdonképpen teljesen logikus lépés.

Hirdetés

Az Android Police szúrt ki egy szűk körben tesztelt új Google Maps verziót, amelyben már megjelentek eddig nem ismert lehetőségek. A legfrissebb ezek közül egy olyan funkció, amellyel a felhasználók egy adott helyhez nyilvános eseményeket hozhatnak létre. Ehhez először az adott helyre kell koppintanunk a térképen, majd a megjelenő adatlapon a Contribute menüpontot kell választani, és máris létrehozhatjuk az eseményt. Itt megadhatjuk egyrészt az esemény típusát, ami lehet baráti találkozótól koncerten át bármi. Ezt egy leírással pontosíthatjuk és akár webes hivatkozásokat is beszúrhatunk azoknak, akik még többet szeretnének tudni.

Hogy mikor lesz elérhető ez az újdonság, még kérdéses, a tesztelők szerint azért még ráfér a reszelgetés, és a létrehozott eseményeket is kissé lassan jeleníti meg a rendszer, viszont hasonló közösségi funkciók már egy ideje mindenki számára elérhetők, csak épp még nem sokan tudnak róla.

Ilyen például a követés / follow opció, amely az egyes helyekre koppintva, majd az adatlapot megnyitva érhető el. A hely neve, értékelése és kategóriája alatt található gombot aktiválva értesítést kaphatunk a velük kapcsolatos információkról, például ha valami újdonságot hozzáadnak az adatlapjukhoz, megváltoztatják a nyitvatartási időt, vagy egy eseményt emelnek ki.

Ugyancsak érdekes funkció az is, amellyel egy helyre hosszan rányomva hozzáadhatjuk azt egy gyorslistához. A Group Planning nevű lehetőséggel azt tudjuk például könnyebbé tenni, hogy egy baráti társasággal kitaláljuk, hová menjünk közösen: az elkészült gyorslistát ugyanis megoszthatjuk az ismerőseinkkel, és megszavaztathatjuk őket arról, melyikbe szeretnének a legtöbben menni.

Az efféle újdonságok már csak azért is fontosak, mert a fiatalok vagy eleve nem csatlakoznak már a Facebookra, vagy lassan elvándorolnak róla - ennek az okai egyrészt az adatkezelési botrányok, másrészt az, hogy a legújabb nethasználó generációnak már ciki egy olyan közösségi oldalon aktívan részt venni, ahol a szüleik és tanáraik is jelen vannak, ezért inkább Snapchatre, Instagramra és egyéb felületekre váltanak. Viszont ettől még térképet használnak, ezért valahol simán magyarázható törekvés az, hogy a Facebookon már jól ismert esemény-tervezési és egyéb közösségi funkciókat a Google átemeli saját szolgáltatásába, ezáltal azok is használhatnak ilyeneket, akik már nincsenek Facebookon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.