Hirdetés

Világszerte megbénultak a GoPro Karma drónok



|

A globális GPS rendszer átállítása miatt az összes Karma-tulajdonos arra ébredt az új évben, hogy drága minihelikopterük mostantól csak levélnehezéknek vagy ajtókitámasztónak jó.

Hirdetés

Ahogy a komolyabb drónok legtöbbjét, úgy a GoPro Karma modelleket is a GPS hálózattal összekapcsolt rendszer irányítja, és pont ez okozza azt a világszerte tapasztalható jelenséget, amely miatt a kamerás minirepcsi tulajdonosai képtelenek repülésre bírni őket január elsejétől. Pedig a dolog jó előre látható volt, mi is írtunk róla, hogy a GPS-re épülő régebbi eszközök egy rendszer-átállítás miatt akár hibásan működhetnek, vagy teljesen megbénulhatnak.

Hirdetés

A GPS hálózat (és a hasonló elven működő GLONASS rendszer) szinkronizálásához szükséges az úgynevezett "GPS idő". Ez többek között nullával kezdődően méri a heteket, és jelenleg 1024 hétig képes számolni, így legkésőbb ekkor újra kell indítani. Ezt az első tervek szerint a hálózat üzemeltetését végző szervezet már tavaly áprilisban tervezte lenullázni, ám a resetre végül szilveszter éjjelén került sor, amikor teljesen új módszert vezettek be a GPS időmérésére.

Na mármost, ha egy gyártó az új specifikációk alapján beállítva frissítéseket adott ki az eszközéhez, az minden probléma nélkül működik tovább, viszont a GoPro-nak nem sikerült meglépnie mindezt mondván, a Karma gyártását 2018 legelején leállították és a kötelező terméktámogatás is megszűnt ugyanazon év szeptemberében, ekkor adták ki az utolsó driver-verziót hozzá.

A felhasználók szerint a Karma eszközök az elmúlt napokban már hibásan működtek, bekapcsolás után a kontrollereken csak az az értesítés villogott, miszerint nem találnak GPS jelet, és ezáltal nem tudják kalibrálni a kompasszt. Ezáltal a reptetés is lehetetlenné vált, bár néhányan azt írták különféle közösségi felületeken, hogy a vezérlő szoftver meghekkelésével ki tudták kapcsolni a GPS-t, és így legalább teljesen manuálisan repülésre tudták bírni a Karmákat.

A GoPro szóvivője mindenesetre egy kérdésre válaszolva Twitteren megerősítette, hogy már dolgoznak a javításon, és "ahogy a termékfejlesztésért felelős csapat visszajelez", közzé fogják tenni, mikor és hogyan orvosolják a problémát. Ez már csak azért is furcsa lesz, mivel a GoPro 2018-ban a Karma gyártásának leállításával teljesen kiszállt a drónbizniszből, és a Karma fejlesztéséért felelős csapatot is szélnek eresztette (ej, de szép hasonlat ez egy drónos cikkben), szóval most kissé tanácstalanul várják a felhasználók, vajon ki is fogja megoldani a dolgot a drónos technikusok nélkül működő GoPro-nál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.